GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varje dag får 80 svenskar diabetes

Vi har en skyldighet att ge den behandling som räddar liv. En person med typ 2-diabetes har fyra gånger högre risk att drabbas av hjärtinfarkt, stroke och för tidig död jämfört med personer som inte har typ 2-diabetes.
Debatt • Publicerad 14 november 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I dag, den 14 november,  är det Världsdiabetesdagen.
I dag, den 14 november, är det Världsdiabetesdagen.
Foto: Helen Edvall

Ny forskning visar att denna risk kan elimineras om patienten får rätt behandling.

Nästan en halv miljon svenskar lever med diabetes, 90 procent har typ 2-diabetes. Och antalet ökar stadigt, varje dag får cirka 80 svenskar diagnosen typ 2-diabetes av sin läkare.

Det är redan tidigare visat att bra blodsockersänkande behandling från start ger färre hjärtinfarkter och räddar liv. Tack vare nya forskningsresultat är det i dag möjlighet att med rätt behandling förhindra risken för återfall av hjärtkärlsjukdom. Resultaten är så uppseendeväckande entydiga att det nyligen (oktober 2018) kom ett konsensusdokument från diabetesläkarorganisationerna i Europa (EASD) och USA (ADA) som trycker hårt på att tydliggöra och behandla kopplingen mellan diabetes och hjärtkärlsjukdom.

Nu måste även Sverige börja behandla typ-2 diabetes på detta sätt. De svenska behandlingsriktlinjerna har redan ändrats men de får inte genomslag ute hos den enskilde patienten. Fortfarande används så kallade SU-preparat som ger risk för kraftiga blodsockerfall och viktökning och inget dokumenterat skydd för hjärtkärlsjukdom. Inte heller så kallade DPP4-hämmare som används flitigt, ger något skydd mot återfall av hjärtkärlhändelser.

Mellan 2006 och 2014 fördubblades sjukdomskostnaderna i Sverige för typ 2-diabetes, från 5,5 miljarder kronor till 11,6 miljarder kronor. En av de största anledningarna är ökningen av komplikationer och följdsjukdomar. Kostnaden för diabetesläkemedel, som kan motverka komplikationer, har legat stabil under hela perioden 2006–2014.

Typ2-diabetes är en multifaktoriell sjukdom, vilket innebär att det finns flera faktorer som spelar roll för sjukdomsutvecklingen. I en nyligen publicerad studie från världens största register av personer med diabetes, det svenska Nationella Diabetesregistret, analyseras hur för tidig död påverkas av fem riskfaktorer med förhöjda värden:

•Långtidsblodsocker (HbA1c)

•Kolesterolnivåer

•Blodtrycket

•Äggvita i urinen

•Rökning

Ju fler av dessa riskfaktorer som normaliseras, desto bättre går det. För de personer som har diabetes typ 2 men ingen av riskfaktorerna finns ingen ökad risk för död eller hjärtkärlsjukdom!

Detta är inte kritik av svenska allmänläkare, de gör så gott de kan i ett ekonomiskt och politiskt system som inte gynnar vård av kroniska komplicerade sjukdomar. Faktum är ändå att om vi behandlar enligt forskningens resultat och svenska och internationella riktlinjer så får vi friska diabetespatienter.

Anders Frid

medicine doktor och en av Sveriges ledande diabetesforskare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.