Annons

Värna tillgängligheten till Helge å – för människor och djur

För deltagare i sommarens korta kurser och andra arrangemang på Furuboda folkhögskola i Yngsjö är flotteåkningen på Helge å en populär och uppskattad aktivitet. Det är en upplevelse som lämnar få oberörda. Årets sommarkurser ställdes in, men redan nu kan man se fram emot nästa sommar då det finns en ny rastplats vid Graften där man kan lägga till, skriver Furubodas rektor Jenny Anderberg.
Helge å • Publicerad 13 september 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Med vassklippning och rensning har Helgeåns vänner ökat tillgängligheten vid Graften.
Med vassklippning och rensning har Helgeåns vänner ökat tillgängligheten vid Graften.Foto: Hanna Franzén

Den direkta närheten till naturen som uppstår kan nästan upplevas som magisk. Att känna doften från omgivningen, spana efter fiskar, kolla in korna och vinka till människor längs stranden är sådant som lämnar goda och välgörande minnen. Med anledning av situationen kring spridningen av coronaviruset (covid-19) tvingades vi ställa in årets sommarkurser. Nu längtar våra deltagare ännu mer till nästa sommar då vi ser fram emot många nya underbara turer på ån!

Föreningen Helgeåns vänner visar ett stort engagemang för åns framtid och har bland annat restaurerat en ny rastplats i Graften under sommaren, där det finns möjlighet för Furubodas flotte såväl som många andra vattenburna farkoster att lägga till. Vi välkomnar alla goda krafter som på olika sätt verkar för tillgänglighet till Helge å, genom till exempel bryggor och rastplatser som anpassas för alla som vill njuta av omgivningarna. Rastplatsen i Graften är ett mycket bra exempel detta.

Annons

Vi välkomnar alla goda krafter som på olika sätt verkar för tillgänglighet till Helge å! För oss på Furuboda är en ökad tillgänglighet, särskilt för personer med funktionsnedsättning, av stort intresse. Att kunna komma ut och lära känna närområdet är guld värt. Förutom flotteturerna finns det många exempel på uppskattade utflykter och studiebesök för olika grupper inom Furubodas verksamhet till olika platser inom Kristianstads Vattenrike och Naturum. Allt detta bidrar till större kunskap, ökat engagemang och intresse för våra fantastiska omgivningar.

Det arbete som genomförs för att tillgängliggöra Helge å och Vattenriket är mycket uppskattat. Samtidigt önskar vi att detta intresse ska kunna värnas utan att skada den biologiska mångfalden. Därför hoppas vi på en fortsatt god samverkan mellan alla aktörer med kompetens i frågor om hur våra vackra omgivningar kring Helge å kan värnas, så att det kommer både människor, djur och natur till del.

Jenny Anderberg

Rektor/verksamhetschef

Föreningen Furuboda

Annons
Annons
Annons
Annons