Annons

Värt mer att blippa varor än att ta hand om våra äldre?

Hörde ett inslag idag den 29 maj på radion att kassörskan på ICA eller för den delen Willys eller Coop, har en högre lön än sjukvårdsbiträdet eller undersköterskan. Dessa som gör en heroisk insats när det gäller omhändertagandet av våra äldre.
Lön • Publicerad 2 juni 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varför ska undersköterskans jobb vara mindre värt än kassörskans?
Varför ska undersköterskans jobb vara mindre värt än kassörskans?Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Därmed inte sagt att jag undervärderar kassörskans insats, där hon sitter eller står och blippar alla varor med ett enformigt högt pip varje gång en vara passerar. Måste vara psykiskt påfrestande att höra detta pip, kanske även efter jobbet, i huvudet.

Så, all heder till alla kassörskor som jobbar för oss.

Annons

Men, tillbaka till undersköterskan eller sjukvårdsbiträdet, som också gör en heroisk insats när dom far som tättingar mellan brukarna (gammalt ord för gamlingar?).

Inte nog med att dom är tidspressade, det får bara gå ett visst antal minuter mellan brukarna. Och då får inget oförutsett hända.

Men om det skulle hända något på vägen, ja då blir schemat fördröjt, med följd att kanske mediciner till nästa brukare kan bli försenat. Detta är bara ett exempel på hur stressfullt det kan va för undersköterskan. Att hålla tiden, det är A och O inom äldreomsorgen.

”Men varför i hela världen ska undersköterskans jobb vara mindre värt än kassörskans?”

Men hallå, det är människor vi pratar om, det som är undersköterskans schema. Levande människor, även om dom är äldre och behöver all den omsorg som man förväntar sej.

Gamla och äldre som har gjort sitt och byggt upp vårt land, då är det samhällets förbannade skyldighet att ta hand om dem på ett värdigt sätt. Och visst fungerar vår äldreomsorg, men tyvärr läser man alltför ofta att allt handlar om pengar och prioriteringar.

Det dras ner på kostnader och då hamnar ofta äldreomsorgen i skottlinjen. Med följd att schemat för dom som sköter om våra gamla, jobbar med ett minutschema. Kortfattat betyder det att brukarna får ett visst antal minuter.

Så, alltså, dessa tappra och duktiga kommunalarbetare, män som kvinnor, som besöker våra äldre. Är alltså mindre värda i lön än kassörskan som ”blippar” varor i butiken?

Missförstå mej rätt, kassörskan är värd sin lön och säkert mer.

Men varför i hela världen ska undersköterskans jobb vara mindre värt än kassörskans?

Erik Bergström, Stoby

Annons
Annons
Annons
Annons