Annons

Vem är ansvarig för Helgeån och Graften?

I ett inlägg i Kb/NSk lyfte Walter Larsson fram behovet av rensning av Graften och tycker att kommunen borde bekosta en muddring. Vi kan inte annat än instämma.
Kulturhistoria • Publicerad 25 mars 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Calle Hagander och Fredrik Isaksson. Arkivbild
Calle Hagander och Fredrik Isaksson. ArkivbildFoto: Michell Grönlund

Sedan kommunen vidtog en rensning 2011 har uppgrundning skett så att det numera bara är en halvmeters djup och svårt även för små båtar att ta sig fram på sommarhalvåret när det vattenburna friluftslivet är som störst.

Det är av allmänt intresse att bibehålla Graften som farled för mindre båtar och som en av attraktionerna i biosfärområdet Kristianstads vattenrike. Under senare år har det blivit allt svårare att ta sig fram i kanalen även med en liten båt. Tidigare sightseeingturer mellan Kristianstad och Åhus går inte längre att genomföra.

Annons

Graften har ett högt kulturhistoriskt värde med hänsyn till dess långa historia och betydelse för staden Kristianstads uppkomst och kontakt med Hanöbukten. Om inte ån rensas med jämna mellanrum riskerar kanalen att växa igen. Precis som när det gäller kulturhistoriskt värdefull bebyggelse krävs underhåll av kanalen för att bibehålla kulturmiljön.

I miljöbalken finns bestämmelser om att den som äger en vattenanläggning, som Graften är, har en skyldighet att underhålla den så att det inte uppkommer skada för allmänna eller enskilda intressen genom ändringar i vattenförhållandena.

Vem som äger Graften går inte att avgöra med bestämdhet. Men eftersom det var Christian IV som såg till att Graften anlades som transportled till staden är det mycket som talar för att det är kommunen som äger Graften. Det gäller i synnerhet den västra delen där kommunen är ägare av stranden på ömse sidor av kanalen. Ändamålet med dessa fastigheter är att lägga upp rensningsmassor.

”Idag kan Graften bli ytterligare en viktig pusselbit för att utveckla Vattenriket som besöksmål om den rensas.”

Graften ingår i Nedre Helgeåns regleringsföretag av 1936. I en vattendom från 1939 fastställdes profiler för djupet i Graften. Regleringen skedde enligt 1918-års vattenlag. Av denna framgår bland annat att regleringsföretagets styrelse har ansvar ”att tillse att i företaget ingående diken och rörledningar alltid hålles i funktionsdugligt skick samt ombesörja rensnings- och underhållsarbeten”. Kommunen är största delägare med över 20 procent av andelarna och har två representanter i styrelsen.

Även utifrån bestämmelserna om dikningsföretag åvilar således ett stort ansvar på kommunen för att upprätthålla vattendomen. Styrelsen har inte uppfyllt detta ansvar och kommunen verkar inte ha drivit frågan i styrelsen för regleringsföretaget.

Graften var av väsentlig betydelse för Kristianstads tillblivelse. Under hundratalet år gynnades stadens näringsliv genom att Graften förband staden med Östersjön. Idag kan Graften bli ytterligare en viktig pusselbit för att utveckla Vattenriket som besöksmål om den rensas.

Nya vattenleder har skapats av lokala företagare som driver företag inom ekoturismen. Framför allt de som driver sina verksamheter i och kring ån måste känna stabilitet både för att stanna kvar men även för att kunna utvecklas och våga satsa vidare. Det finns många krafter med både innovation och kreativa tankar som vill utveckla ekoturismen. Sightseeingbåten fick upphöra med sina turer på vårt skånska Amazonas eftersom ån inte rensats. Kommunen kan medverka till att dessa turer återupptas.

Det är kommunen som har det främsta ansvaret och möjlighet att se till att Graften rensas så den åter blir farbar för mindre båtar. Reservera pengar i budgeten för en rensning.

Fredrik Isaksson

Calle Hagander

Annons
Annons
Annons
Annons