Vem säger Killhult?

Debatt • Publicerad 8 februari 2013

Per Ingvar Jönsson skriver om namnändringen från Svensköp till Killhult i Kristianstadsbladet 6/2. Instämmer i allt han där anför.

Min far, som var född 1900, rättade alltid mig när jag kallade området vid kyrkan för Svensköp. ”Det är inte Svensköp utan Kilhult” sa han. Men jag har aldrig hört någon säga ”Killhult”. Alla säger ”Kilhult” med långt i. Har inte stött på namnet Killhult förrän jag läste det i Kristianstadsbladet för några veckor sedan och blev då väldigt förvånad.

Namnet Svensköp är ju sedan många decennier tillbaka väl inarbetat och affären har väl alltid hetat Svensköps Livs och inte Kilhults livs. Om någon ska köra dit så säger man att man ska köra till Svensköp och inte till Kilhult.

Om nu församlingen heter Svensköps församling så kan det väl få heta Svensköp där kyrkan ligger. Ska man nu tvunget ändra på det så kunde man väl åtminstone kalla det för Kilhult. Namnet Killhult med kort i är helt obekant inte bara för ortsbefolkningen utan även för människorna i exempelvis Linderöd och Tollarp.

Maria Sällberg
Jan Knutsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.