Annons

Vem styr egentligen i Osby kommun? – Bjerstedt kritiserar SD och M

För oss Socialdemokrater är det mycket tydligt att vi har varit i opposition sedan valet 2018. Vi märker det främst på att vi inte har några ordförandeposter och att de förslag vi lägger fram röstas ner.
Styret i Osby • Publicerad 21 november 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Marika Bjerstedt är ordförande för Socialdemokraterna i Osby och undrar vem som tar ansvar för Osby kommun.
Marika Bjerstedt är ordförande för Socialdemokraterna i Osby och undrar vem som tar ansvar för Osby kommun.Foto: Kajsa Wall

Trots att allianspartierna inte haft majoritet i kommunfullmäktige har de med hjälp av Sverigedemokraterna utan problem fått igenom sin budget varje år, samt andra beslut, som att exempelvis lägga ner Barn och utbildningsnämnden.

Vi Socialdemokrater blir därför förvånade när förtroendevalda politiker från såväl M som SD uttalar sig som om de inte har styrt kommunen eller röstat för de beslut som tagits. Som om det inte alls varit deras politik som styrt kommunens verksamhet sedan valet 2018?

Annons

Det ekonomiska läget i landets kommuner är inte bra. Pengar saknas på grund av prisökningar, räntehöjningar och ökade pensionsutbetalningar. Osby kommuns långa historia av minoritetsstyre har även gjort det svårare att planera långsiktigt för exempelvis investeringar och byggnationer. Vi Socialdemokrater har bjudit in till samtal för att skapa en stabil majoritet efter valen 2010, 2014, 2018 och 2022, men varje gång fått nej från allianspartierna.

Efter valet 2022 bestämde sig Centerpatriet, Moderaterna och Kristdemokraterna för att fortsätta styra Osby kommun tillsammans. Nu vet vi inte riktigt hur det är, men Moderaterna verkar ha lämnat styret. Dock inte sina betalda ordförandeuppdrag i nämnder och styrelser. Det stod för några veckor sedan klart att de styrande partierna inte ens skulle lägga fram någon gemensam budget, vilket naturligtvis skapar mycket oro och osäkerhet i verksamheten som redan står inför stora utmaningar.

Även om Sverige är ett rikt land saknas just nu 28 miljarder för att kommuner och regioner ska kunna bedriva samma verksamhet under 2024 som vi gör 2023. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är de tre partier som styr landet och därmed hur mycket pengar kommunerna ska få. Alltså samma partier som nu inte verkar tycka det känns lika kul att styra Osby kommun. Och som knappt verkar förstå att man har gjort det under många år. På förekommen anledning ställde jag på kommunfullmäktige den 28 augusti frågan vem som egentligen styr kommunen? Även vi som inte styr vill ju att någon gör det. Allt tyder på att Moderaterna och Sverigedemokraterna inte verkar vara intresserade av att ta ansvar i svårare tider.

Marika Bjerstedt (s)

Ordförande för Socialdemokraterna i Osby kommun

Annons
Annons
Annons
Annons