Verkligheten bestämmer

TT och Svt har pliktskyldigast meddelat att ett ryskt fartyg, Akademik Shokalskiy, ligger fastfruset i isen runt Antarktis och att dess passagerare nu räddats. Men historien är mycket intressantare än så.
Debatt • Publicerad 14 januari 2014
Akademik Shokalskiy frös fast.
Akademik Shokalskiy frös fast.Foto: Foto: Andrew Peacock

En av Australiens mest talföra klimatforskare, professor Chris Turney, chartrade fartyget för en resa till Antarktis, för att på plats visa hur förskräckligt snabbt polar-isen smälter. Han fick finansiering från engelska BBC och Guardian, två medieföretag som gjort sig kända för sin enögda alarmism. Dessa hade flera reportrar ombord.

Fartyget är byggt i Finland för att klara en meters is. Men på julafton placerade det sig så att det fastnade i tre meters packis. Man frågar sig hur det kunde ske med ett fartyg, som har GPS-navigering, internet, radar och satellitkommunikation.

En kinesisk, en fransk och en australisk isbrytare skyndade till, men de har fått vända. Den kinesiska isbrytaren med en helikopter ombord gick sedan så nära den kunde i kanten av istäcket. Dess helikopter kunde rädda 52 forskare och reportrar den 2/1. De 22 i besättningen stannade kvar.

Men den 3/1 förstod kineserna att de också sitter fast. Men de hoppas att sommaren ska fortsätta.

Turney har alltså trott på datorsimuleringarnas larm om smältande polar-isar och bortsett från det lätt konstaterade faktum att isen runt Antarktis växt under 30 år. Satelliterna visar bilder av detta varje dag. Detsamma gäller reportrarna.

Ingendera hade låtit sig varnas av motsvarande dumheter begångna i norr. I somras skulle några fransmän ro till Nordpolen, eftersom ju Arktis skulle vara isfritt då. De vände i tid. Det gjorde inte ett par dussin seglare, som skulle ”göra” Nordvästpassagen norr om Kanada. Isen blev ju 50 procent större än 2012.

Båda historierna är talande exempel på klimat-alarmisternas djupa inkompetens. Det är verkligheten som bestämmer, inte datorsimuleringar.

Mikael Hallqvist
Sture Åström, Nätverket KLIMATSANS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.