”Vi behöver en ny Sträng”

Debatt • Publicerad 3 april 2014
Gunnar Sträng höll hårt om penningpåsen, skriver Astrid Zweiniger.
Gunnar Sträng höll hårt om penningpåsen, skriver Astrid Zweiniger.Foto: Foto: TT

Vi behöver en ny Gunnar Sträng i Sverige idag, en som kan konsten att vända på slantarna så de kommer medborgarna tillgodo. Att låna åtskilliga miljoner för att klara budgeten, fanns inte i hans fantasi under hans finansministertid 1955–1976. Han visste vad som var ett måste i samhället, att hålla hårt om penningpåsen.

Jag minns då han som finansminister skulle hålla förstamajtal här på Sommarlust i Kristianstad. Han kom gående från stationen, Västra Storgatan fram på väg mot söderportskolan där 1 maj-tåget skulle starta. Han var ute i god tid och kom in på Almers konditori, där jag jobbade, för att fika. Jag serverade honom kaffe och smörgåsar, till ett pris av fyra kronor och åttio öre. Han lämnade mig en femma och jag gav honom två tioöringar tillbaka. Tog fram sin börs och stoppade omsorgsfullt ner slantarna i börsen, spände ett gummiband om denna och lade ner den i portföljen. Tackar allra mjukast, sade han, och begav sig vidare ner mot söder.

Kanske Anders Borg hade behövt en sådan här gummisnodd om börsen, det gäller att hålla igen på utgifterna.

Lina Campbell
Astrid Zweiniger
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.