Annons

Vi behöver hela tiden ompröva vilka fisksorter vi kan köpa in

Svar på klass 5A på Hästveda skolas fråga ”Varför måste vi äta hoki i skolan?”
Skolmat • Publicerad 13 mars 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En fisksort som vi serverar oftare än hoki är sej, den tillhör torskfamiljen och är fångad i Nordostatlanten.
En fisksort som vi serverar oftare än hoki är sej, den tillhör torskfamiljen och är fångad i Nordostatlanten.Foto: Gorm Kallestad/NTB

Vi som jobbar med att planera, laga och servera måltider till skolelever i kommunens skolor blir väldigt glada när vi får frågor om maten som vi serverar. Så stort tack till er i klass 5A på Hästveda skola som så grundligt har satt sig in i frågor kring fiskarten hoki och undrar varför den serveras i skolan.

Vi strävar efter att servera varierad kost och vill gärna kunna servera fisk då det är både nyttigt och uppskattat av många. Tyvärr finns det problem med många fiskbestånd i haven och flera fisksorter är utrotningshotade, och vad gäller hoki bör man tänka sig för hur den är fiskad innan man köper den.

Annons

Vi behöver hela tiden ompröva vilka fisksorter vi kan upphandla och köpa in och variera mellan de olika sorter som finns att tillgå. Panerad hoki serveras ett par gånger per termin och är uppskattad av våra matgäster runt om i kommunen. Den är precis som all fisk som vi upphandlar och köper in MSC-märkt. Det betyder bland annat att den är fångad ur fiskbestånd som inte är utrotningshotade och denna hoki är inte bottentrålad. Skulle detta ändras, att den inte längre skulle klara MSC-märkning, då kommer vi inte heller köpa in den.

”Det väcker tankar hos oss och påminner oss om att vi hela tiden behöver hålla koll på vad vi köper och serverar för mat.”

Priset spelar också in och denna hoki som ni undrar över ligger i mellanskiktet. Ni undrar också varför vi inte bara väljer en fisk som lever närmare oss, till exempel lax eller torsk, som ni också tycker är godare. Vi håller helt med om att lax och torsk är väldigt goda fiskar och det hade varit fantastiskt om vi kunde servera dessa. Men som läget är nu kostar tyvärr både lax och torsk för mycket, sådan fisk hoppas vi kunna servera vid något mer speciellt tillfälle. Torsken är också på flera håll utrotningshotad, vilket gör att den hållbart fiskade torsken är mycket dyr. En fisksort som vi serverar oftare än hoki är sej, den tillhör torskfamiljen och är fångad i Nordostatlanten.

Än en gång, stort tack för ert engagemang och era kloka frågor. Det väcker tankar hos oss och påminner oss om att vi hela tiden behöver hålla koll på vad vi köper och serverar för mat.

Ann-Louise Luttrén, Avdelningschef Serviceavdelningen Tekniska förvaltningen

Annons
Annons
Annons
Annons