Vi gör inte ett sämre jobb utan upphandlade arbetsbyxor

Arbetsliv Artikeln publicerades
Att man inte använder de upphandlade arbetsbyxorna innebär inte att man inte gör sitt jobb. Byxorna på bilden är dock inte de byxor som tilldelats personalen i Tollarp.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Att man inte använder de upphandlade arbetsbyxorna innebär inte att man inte gör sitt jobb. Byxorna på bilden är dock inte de byxor som tilldelats personalen i Tollarp.

Vi har äran att jobba i kommunens bästa hemtjänstgrupp, enligt oss själva. Detta baseras på: Nöjda kunder, gott samarbete, god kamratskap, duktig och engagerad planerare och en bra chef. Ingredienser som behövs för en trivsam och väl fungerande arbetsplats, skriver hemtjänstgruppen Särlagården i Tollarp, som fått ett problem med sina arbetsbyxor.

Vi lever i en tid då det är på modet att förändra, man ska gilla utmaningar. Förändringar har vi levt med länge, och det har vi accepterat. Till exempel från att jobba var tredje helg till att jobba varannan helg, för verksamhetens skull. Men det är ett stort intrång i familjelivet och återhämtningen är inte så bra, då man sällan är ledig två dagar i rad mellan helgpassen.

Men om det fungerar för verksamheten så är vi beredda att gå ganska långt innan vi säger ifrån ordentligt. Vi har lärt oss att inte lägga energi på sådant som vi inte kan påverka.

Detta har resulterat i att våra arbetsbyxor är i herrmodell, bara det är märkligt eftersom större del av hemtjänstpersonal består av kvinnliga medarbetare. Dessutom har man valt en illa fungerande färg (beige) på byxorna som ej är tålig i vårt yrke.

Nu kommer vi till kärnan av problemet, som vi faktiskt kan påverka, och det är vilka arbetskläder vi vill arbeta i.

Inför den senaste upphandlingen av arbetskläder har vi inte fått möjlighet att yttra oss angående byxmodell samt färg. Detta har resulterat i att våra arbetsbyxor är i herrmodell, bara det är märkligt eftersom större del av hemtjänstpersonal består av kvinnliga medarbetare. Dessutom har man valt en illa fungerande färg (beige) på byxorna som ej är tålig i vårt yrke.

Av olika anledningar har personal valt att inte ha arbetsbyxorna på sig vilket har lett till muntlig varning, om personalen fortsätter att vägra använda arbetsbyxan leder det till skriftlig varning, med risk för uppsägning. Man kallar det för arbetsvägran.

Kommunen överreagerar på den så kallade arbetsvägran, och vi utför inte ett sämre arbete på grund av att vi inte använder de upphandlade arbetsbyxorna.

Kommunen överreagerar på den så kallade arbetsvägran, och vi utför inte ett sämre arbete på grund av att vi inte använder de upphandlade arbetsbyxorna.

Detta bör ställas i proportion till hur kommunen hanterar andra felagerande som har fått allvarliga följder. Det har krävts medias uppmärksamhet för att få kommunen att agera i dessa fall.

Sätt allt detta i perspektiv.

Hemtjänstgruppen Särlagården

Tollarp

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.