GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vi har försatt oss själva i kvicksand

Svar på Leif Nilsson i Osbys replik till mig med rubriken ”Att istäcket smälte hade inte med mänskligheten att göra”, publicerad den 27 december.
Klimatfrågor • Publicerad 4 januari 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Greta Thunberg i Glasgow i samband med COP26.
Greta Thunberg i Glasgow i samband med COP26.Foto: Henrik Montgomery/TT

Nej du Leif. Du kan aldrig övertyga mig om att ett Osbyavtal skulle vara bättre för klimatet än ett Parisavtal.

Storbritanniens "flummige" premiärminister Boris Jonsson sa vid sitt tal på COP26 mötet i Glasgow. "Detta är mänsklighetens sista chans".

Han måste ha läst Kristianstadsbladet och Norra Skåne. För över fyrtio år sedan hade chansen.

Då påtalade bland annat Carl-Henric Robert och otaliga miljöorganisationer vad som höll på att hända med naturen och miljön.

Gåslevermaffian avfärdade deras argument som flummiga. De trodde då på marknaden.

Åren gick och som bonus på det jag ovan nämnt fick vi klimatförändringarna. Efter andra världskriget har vi gått bärsärk i våra för oss så livsnödvändiga ekosystem på land och i hav.

Greta Thunberg med flera har ställt frågan till politikerna: Varför gör ni ingenting?

De kan inte göra ett skit så länge de tillber det näst sämsta ekonomiska system, vars affärsmodell går ut på att maximera allt som det har fått vittring på av snabba cash.

127 Nobelpristagare säger att ”Vi måste ändra vår livsstil" Har dom fel?

Byggboom och babyboom känner vi till. Nu har vi en boom till, dumboomen, som har drabbat den "utvecklade" världen och som tror att vi kan överkonsumera oss ur den återvändsgränd som vår livsstil har försatt oss i.

Detta är sunda förnuftets ground zero. The show must go on i fyrtio år till av mänsklig påverkan på natur, miljö och klimat, men det klarar inte våra ekosystem.

”Det blir generationen G Thunberg som får ta mänskligheten ur "kvicksanden" som vi har försatt oss i.”

Jag själv tillhör värstinggenerationen som utan eftertanke körde på i blindo ända in i kaklet. Nu har vi facit.

Några miljöfanatiker har ropat efter en diktator om vi ska klara klimatet. Vi har en "manual" som visar på de riktlinjer och ramar som planeten satt upp för oss som vi ska förhålla oss till,men som vi totalt har förbisett av ekonomiska skäl.

Summan av kardemumman, guldet blev till sand. Det blir generationen G Thunberg som får ta mänskligheten ur "kvicksanden" som vi har försatt oss i.

Jag beundrar bönderna som med kniven mot strupen i tid och otid ser till att vi får vårt dagliga bröd. Jag har aldrig ifrågasatt det.

Håll dej till ämnet; klimatet. Jag förstår att det är den Scans polska bacon som spökar.

Mina föräldrar födda på 10-talet sa vid 60-talets början: Det här kommer att gå åt helvete.

Låt oss skänka folket före oss en tanke som under sina levnadsår gjorde minimal påverkan på vår planet, men som ändå var förnöjda.

Evert i Vånga

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.