Vi i S lyssnar

Debatt • Publicerad 28 januari 2012

Jag har full förståelse för att Elsa Christersson (MP) (26/1) inte känner sig bekväm med sitt beslut att avstå för att delta när beslut skulle fattas om att lämna över driften av Amalia till Förenade Care.

Christerssons val blev avgörande i voteringen och Amalia övergick i privat regi helt enligt de borgerligas önskemål.

Det största misstag som begicks i karusellen kring Amalia var när de borgerliga och MP beslöt att anta den utmaning som kom i början av 2011 från Nya Hemtjänst Syd AB. En utmaning från ett företag som när det var skarpt läge tog tillbaka sitt anbud, hur seriöst är detta företag?

Redan på denna nivå kunde MP valt att lyssna på de boende och deras anhöriga som vid flera tillfällen kontaktade oss politiker. Att de borgerliga inte lyssnade var att förvänta.

Christersson skriver att jag ifrågasätter tjänstemännens bedömning av anbuden. Jag och S-gruppen hade ett antal frågor som vi ställde under sammanträdet. Det är väl rimligt att vi som politiker ställer frågor när vi ska fatta beslut som berör våra medborgare. Man kan fundera över om majoriteten överhuvudtaget lyssnade på de frågor som ställdes och svar som gavs.

Christersson var inte ensam om att hävda att man litade på tjänstemännens bedömning. Tjänstemännens uppgift är att bereda ärende och ge förslag till beslut. Omsorgsnämndens ledamöter ska fatta besluten. Ansvaret ligger alltid hos politiken och inte hos tjänstemännen. Vi är valda av folket att föra dess talan, borde det inte då väga tungt vad de boende, anhöriga och personal tycker. Detta kan vi politiker ta hänsyn till, därför att det är vi som fattar besluten.

Frågorna som den socialdemokratiska gruppen ställde och de synpunkter som vi hade grundade sig på att vi läst anbuden som var aktuella. En av frågorna berörde bemanningen.

Precis som Christersson skriver har Förenade Care valt att bemanna mer tid med en arbetsterapeut och sjuksköterska natt. Det är väl bra men det kostade undersköterskor dagtid. Summan är trots allt en lägre bemanning på dagen än vad det finns i dag.

Vi i S-gruppen är helt övertygade om att vi gjorde rätt som yrkade på att upphandlingen skulle avbrytas och Amalia skulle enligt önskemål drivas i kommunal regi.

Detta är frihet enligt socialdemokratisk ideologi.

INTERNAL INTERNAL
Marianne Eriksson, vice ordförande omsorgsnämnden, i Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.