Vi måste alla vänja oss vid nya utsikter

Debatt Artikeln publicerades

Det är synd att Pierre Månsson (L) verkar tolka sommarens extrema väder helt fel. Det är absolut inte en intäkt för att, likt SD, värna om kärnkraften.

Att de förnybara energislagen inte lyckats motsvara de behov vi har är inte ett uttryck för dess brister utan ett uttryck för att de behövs byggas ut mer än någonsin samt att vi måste använda energin smartare och mer effektivt. Vi har i en gemensam överenskommelse beslutat att vi ska nå upp till en energiproduktion på 500 TW i de havsbaserade vindkraftverken och lika mycket på land. Denna målsättning står fast.

Miljöpartiet har tidigare sagt ja till Taggen och tills vi får någon annan information som radikalt skulle ändra vår åsikt så står vi fast vid vårt tidigare beslut. Inget energislag är utan nackdelar och att horisonten förändras måste vi alla vänja oss vid. Precis som vi vant oss att landskapet förändrats av vindkraftverk på land och att havsnivån stiger. Många har i Kristianstadsbladet påpekat vikten av att havet ger oss rekreation, välbefinnande men även turism och därmed jobb. Om vi inte ställer om vår energiförsörjning men även t.ex. minskar plasten i havet så kommer vi inte kunna/vilja njuta av vårt svenska vatten ändå.

Vi är tacksamma för att Taggen är ett riksintresse då fördelarna med en vindkraftspark där ute är mycket goda. Det blåser väldigt mycket i Hanöbukten och det är inte för inte den kallas för Nordens Biscaya.

Dessutom gynnar vindkraftsparken mångfalden i havet då det uppstår bättre förutsättningar för flera arter genom att de blir skyddade från okontrollerat fiske.

Att Kristdemokraterna är negativa till Taggen och att Moderaterna är rädda om det ekonomiska värdet av stranden förvånar oss inte. Men vi hoppas att Pierre Månsson och Liberalerna står vid sitt tidigare ord och stödjer utbyggnad av både vindkraft och all annan förnybar energi. Olja och kärnkraft tillhör det förflutna.

Ida Nilsson, gruppledare (MP)

Helena Winter, ordförande (MP)