Annons

Vi måste vara vaksamma mot de krafter som vill skada demokratin

Idag minns vi novemberpogromen som ägde rum i Tyskland och Österrike 1938.
Kristallnatten • Publicerad 9 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristallnatten 10 november 1938. Bilden till vänster: synagoga i Berlin brinner, och till höger: krossade butiksfönster i judiska affärer i Berlin.
Kristallnatten 10 november 1938. Bilden till vänster: synagoga i Berlin brinner, och till höger: krossade butiksfönster i judiska affärer i Berlin.Foto: FLT-PICA

Hundratals judar mördades, 30 000 skickades till koncentrationsläger, judiska affärer, begravningsplatser och hem förstördes och synagogor brändes. Novemberpogromen var på flera sätt upptakten till Förintelsen där sex miljoner judar dödades. Dessutom mördades romer, homosexuella, oliktänkande, funktionshindrade och psykiskt sjuka av nazisterna.

Dessa brott får aldrig glömmas och den antisemitism som möter oss idag i världen, i Europa och i Sverige måste på alla sätt motverkas, genom upplysning och kunskap, genom polisiära insatser och genom starkt tryck från hela samhället. Antisemitism är inte endast ett judiskt problem, det är ett samhälleligt problem.

Annons

I Kristianstad finns sedan 2013 nätverket ”Kristianstad för alla”. För öppenhet, tolerans och mångfald och mot främlingsfientlighet och rasism. Nätverket består av ett flertal föreningar och organisationer. Varje år sedan nätverkets bildande har vi genom föreläsningar och debattartiklar och på andra sätt uppmärksammat novemberpogromen.

”Propaganda och falska nyheter användes av nazisterna på 30-talet och var en stor del i deras framväxt.”

Kristianstad är idag en mångkulturell kommun som ska vara stolta över alla de nationaliteter, religioner och kulturer som bor och verkar här. Nätverket med alla organisationerna vill verka för öppenhet och gemenskap bland alla människor som bor här och motverka alla former av främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Propaganda och falska nyheter användes av nazisterna på 30-talet och var en stor del i deras framväxt. Vi måste alla vara vaksamma mot de krafter som vill skada vår demokrati.

I Malmö visas fortfarande utställningen ”Auschwitz – Not long ago. Not far away.” Idag tjänar kvarlevorna och historien från Auschwitz som en varning för de fasor som härrör från hat, intolerans och antisemitism, och får oss att se mänsklig grymhet i det yttersta. Se utställningen!

Idag den 9 november kl 15, på Erikshjälpen i Kristianstad, berättar författaren Mari Larsson om sin bok: ”Anne Frank – jag vill inte ha levt förgäves”. Anne Frank dog 1945 i koncentrationslägret Bergen-Belsen.

För nätverket Kristianstad för alla!

Jan Lindelöf, FN-föreningen

Anna Ferrington, Sensus studieförbund

Ulf-Peter Honoré, ABF Skåne Nordost

Annons
Annons
Annons
Annons