Vi måste värna om tryggheten

Under åtta år har trygghetssystemen sakta men säkert monterats ner. Den precis avslutade konflikten angående tågtrafiken har handlat om helt avgörande delar, nämligen arbetsvillkor och trygghet på jobbet, skriver debattskribenten Fredrik Winberg (S).
Debatt • Publicerad 24 juni 2014
Över 40 procent av de visstidsanställda har anställningar som är kortare än en vecka, skriver Fredrik Winberg (S).
Över 40 procent av de visstidsanställda har anställningar som är kortare än en vecka, skriver Fredrik Winberg (S).Foto: Foto: Mats Andersson / TT

Under Alliansens snart åtta i regeringsställning har trygghetssystemen sakta men säkert monterats ner och antalet otrygga anställningar i Sverige har ökat. Kopplat till denna utveckling har arbetslösheten ökat och ligger idag på mycket höga nivåer. I Sverige 2014 är totalt 200 000 personer ofrivilligt deltidsarbetslösa och detta är inte acceptabelt.

Den precis avslutade konflikten angående tågtrafiken har handlat om helt avgörande delar, nämligen arbetsvillkor och trygghet på jobbet. Men det är så här att tryggheten på jobbet i allra högsta grad påverkar tryggheten privat också.

Arbetsvillkoren handlar i hög grad om vilken form av anställning som människor har. I december i 2013 hade 680 000 svenskar en tidsbegränsad anställning. Det är 44 000 fler än i december 2012 och alltså ökning med sju procent på ett år. Över 40 procent av de visstidsanställda har anställningar som är kortare än en vecka.

En central frågeställning är hur man kunna planera sitt liv när man inte vet från en dag till en annan om man ska jobba i morgon?

Forskning visar också att visstidsanställda oftare lider av oro, nervositet och koncentrationssvårigheter. Ytterligare en mycket central aspekt är att alla de som inte har fasta heltidsjobb får det allt svårare att ta sig in i trygghetssystemen.

De människor som har en tidsbegränsad anställning eller arbetar deltid har svårt att få a-kassa och omställningsförsäkringar. Det är också på det sättet att sjuk- och föräldrapenningen riskerar helt att utebli och pensionen tenderar att bli mycket sämre. Vi har sett försämringar i både A-kassa och sjukersättning och parallellt med detta har vi även sett hur anställningsvillkoren försämrats.

Vi Socialdemokrater tror på en helt annan väg och vi vill istället se följande förändringar:

De människor som jobbar ska ha rätt till heltid. I kommuner och landsting ska frågan lösas genom ett nationellt kollektivavtal. Vidare vill vi stoppa missbruket av visstidsanställningar och lagstifta så att man inte kan stapla visstidsanställningar på varandra. Om man jobbat i två år hos en arbetsgivare under maximalt fem år så ska man ha rätt till en fast anställning.

Den människa som är arbetslös ska kunna få ut ersättning från försäkringen under en omställningsperiod och a-kassan ska vara en frivillig försäkring, vilken är gemensamt finansierad. Vidare vill vi att taket i a-kassan höjs så att fler av de som jobbar får 80 procent av sin tidigare lön i ersättning vid arbetslöshet. Vidare vill vi höja taket i sjukförsäkringen så att fler människor kan få ut 80 procent av lönen under hela sjukskrivningsperioden och vi vill ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.

Om vi har ett samhälle med trygga arbetsvillkor och ett fungerande trygghetssystem skapar vi också ett tryggare samhälle. Vi kan alla bli sjuka eller ofrivilligt arbetslösa, detta kan drabba oss alla. Alla människor måste ges en rimlig möjlighet att planera framtiden för sig själva och för sin familj och känna en tilltro inför framtiden!

Josefine Gustafsson
Fredrik Winberg (S), ordförande i Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.