Vi politiker ska prioritera

Svar till Anders Tells replik på min debattartikel 22 februari
Debatt • Publicerad 1 mars 2013
Vad ska prioriteras?
Vad ska prioriteras?Foto: Malin Lundberg/Scanpix

Anders Tell försvarar (S) linje om allmän och avgiftsfriförskola från två års ålder i stället för från tre år. Han vill dessutom att den allmänna förskolan ska utvidgas till att omfatta fler än dagens femton timmar per vecka.

Det är naturligtvis svårt att bestämma exakt vilket antal timmar som den allmänna förskolan bör omfatta. Att generellt avgöra hur många timmar per vecka som är optimalt utifrån sociala och pedagogiska hänsyn är en omöjlig uppgift, i synnerhet som barn är individer med olika behov. De som har störst möjlighet att bedöma barnets behov är rimligtvis vårdnadshavarna och inte vi politiker. Vi måste också göra en avvägning där vi ser till hur mycket det är rimligt att skattebetalarna ska betala för barnomsorg när det faktiskt inte finns något tillsynsbehov. Jag tycker att dagens femton timmar för barn mellan tre och fem år är rimligt.

Resurserna i offentlig verksamhet är begränsade och vi politiker har till uppgift att prioritera hur de ska användas. Att de som utnyttjar systemet även ska betala en del för det tycker jag är befogat. Den som betalar för en tjänst tenderar att bli mer engagerad och ställa högre krav, vilket också gynnar verksamheten.

Mikael Hallqvist
Maria Malmer Stenergard (M), ledamot bun, riksdagskandidat
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.