GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vi varnade hela tiden för kaos vid vaccinationen

Vi socialdemokrater har hela tiden varnat för riskerna med att nästan helt förlita sig på privata aktörer. När vaccinationsarbetet väl drog igång och systemet testades skarpt bröt det ihop direkt.
S-kritik • Publicerad 27 maj 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Massvaccinationen pågår i Kristianstad Arena.
Massvaccinationen pågår i Kristianstad Arena.
Foto: Lasse Ottosson

Det är en märklig replik som Alliansföreträdarna lämnat på vår kritik om att den förlitar sig på upphandlade privata vaccinatörer, istället för att även använda det nät av vårdcentraler – privata såväl som offentliga – som redan finns på plats i vaccinationsfas fyra.

Märklig därför att Region Skåne, efter vår kritik,  nu planerar att i ökad grad använda vårdcentralerna för att bättre nå ut i socioekonomiskt utsatta områden där vaccinationstäckningen är låg.

Det är förvånande att Alliansen inte förhåller sig till denna förändring, utan istället raljerar. Det är bra att Region Skåne ändrat sig, men denna vändning är inte tillräcklig.

Grundproblemet är att Alliansen från början valt att förlita sig på privata aktörer, vilket gjorde att man inte klarade att justera organisationen på ett rationellt sätt när vaccinleveranserna minskade.

Det fanns på onsdagsmorgonen inga lediga tider i Kristianstad för att boka dos ett hos Svea Vaccin.
Det fanns på onsdagsmorgonen inga lediga tider i Kristianstad för att boka dos ett hos Svea Vaccin.
Foto: Svea Vaccins hemsida

Antalet vaccinationsplatser drogs ner från 160 till 57, och en av de stora aktörerna hoppade av. Så uppstod stora vita fläckar och dålig tillgänglighet på många platser i Skåne.

När arbetet väl drog igång och systemet testades skarpt bröt det ihop direkt. Resultatet blev ett bokningskaos, där alla vaccinatörer hade sina egna bokningssystem som inte klarade anstormningen av skåningar som ville ha vaccin.

Det hade inte behövt vara så här om Region Skåne redan från början planerat att använda sig av vårdcentralerna och därutöver tagit ett övergripande ansvar för bokningarna, så att alla hade kunnat boka via 1177, istället för att skickas runt till olika vaccinatörers hemsidor.

”Vi föreslog därför för en tid sedan att Region Skåne ska se över om det även går att använda sig av det väl utbyggda nätet av vårdcentraler, något vi nu glädjande fått besked om är på väg att ske.”

Vi socialdemokrater har hela tiden varnat för riskerna med att nästan helt förlita sig på privata aktörer, istället för att använda dem som komplement.

Vi föreslog därför för en tid sedan att Region Skåne ska se över om det även går att använda sig av det väl utbyggda nätet av vårdcentraler, något vi nu glädjande fått besked om är på väg att ske.

Skälet till att vårdcentraler nu ges en större tyngd även i fas fyra är att få till en bättre geografisk spridning och högre vaccinationstäckning i socialt utsatta områden. Precis i enlighet med vårt förslag.

Det är fullt rimligt att vårdcentralerna som redan utför ett stort arbete med att vaccinera skåningar i fas två och tre får stöd och extra resurser för att klara av ett utökat uppdrag i fas fyra. En del av de som skulle ha bemannat de nu mer än hundra indragna vaccinationsmottagningarna skulle kunna anställas för att hjälpa till på vårdcentralerna.

För pengar är just nu inte ett problem tack vare tillskotten från den socialdemokratiskt ledda regeringen. Det som saknas är ledarskap från det borgerliga styret i Region Skåne.

Henrik Fritzon (S), regionråd region Skåne

Anders Tell (S), oppositionsråd Kristianstad

Marianne Eriksson (S), andre vice ordförande i sjukhusstyrelse Kristianstad

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.