Vi vill ha högre krav på entreprenörerna

Sekos strejk har stoppat Öresundstågen. Systemet för upphandlingen av tågtrafik måste förändras så att liknande situationer kan undvikas framöver. Det skriver Socialdemokraterna Henrik Fritzon och Stefan Svalö.
Debatt • Publicerad 5 juni 2014
Sekos strejk har stoppat Öresundstågen. Henrik Fritzon (S) och Stefan Svalö (S) vill att liknande situationer ska kunna undvikas i framtiden.
Sekos strejk har stoppat Öresundstågen. Henrik Fritzon (S) och Stefan Svalö (S) vill att liknande situationer ska kunna undvikas i framtiden.Foto: Foto: Johan Nilsson / TT

Just nu pågår en strejk på Öresundstågen. Framför allt de 75 000–80 000 pendlare som dagligen reser på de berörda sträckorna har påverkats mycket. Det är en konflikt som handlar om hur arbetsvillkoren för personalen på tågen ska vara efter den senaste upphandlingen av Öresundstågtrafiken.

Idag upphandlar Region Skåne tåg- och busstrafik av privata entreprenörer. Dagens upphandlingssystem och kriterier har flera brister som måste åtgärdas för att en liknande situation som nu uppstått ska kunna undvikas framöver.

Det finns en inbyggd logik i upphandlingsprocesser som innebär att anbuden för att driva trafik på en sträcka oftast pressas nedåt för varje ny upphandling. När lågt pris väger avsevärt tyngre än hög kvalitet så lockas entreprenörerna att lägga för låga bud. De effektiviseringar och besparingar som entreprenören sen måste vidta för att kunna få verksamheten att gå runt drabbar allt som oftast personalen, då de utgör den mest kostsamma delen av verksamheten. Då ser vi minskning av personal, ökat ensamarbete, försämrad arbetsmiljö och ökade deltids- och timanställningar istället för heltid. För oss socialdemokrater är det helt oacceptabelt.

Offentliga arbetsgivare har ett ansvar att vara goda förebilder, och verksamheterna fungerar dessutom bättre om vi tar hand om vår personal. Samma ansvar bör gälla för de entreprenörer som bedriver upphandlad verksamhet åt Region Skåne.

För oss socialdemokrater är det självklart med ordning och reda på arbetsmarknaden. Alla medarbetare förtjänar en god arbetsmiljö och rimliga anställningsvillkor. Heltid ska utgöra grunden och de som önskar ska kunna arbeta deltid. Timanställningar bör endast användas i undantagsfall. För att uppnå detta vill vi att kvalitetskriterierna ska väga tyngre vid avgörandet i en upphandling. Region Skåne som beställare måste också ställa tydligare krav på en god och säker arbetsmiljö för de anställda. Det gynnar även resenärerna i form av bättre service och ökad trygghet ombord.

Görs ingen förändring kommer denna negativa spiral att fortsätta och vi kommer att få fler situationer där entreprenörer har svårt att få verksamheten att gå runt efter en upphandling. Nu har vi Öresundstågs-trafiken, tidigare har vi sett samma svårigheter med entreprenörer inom exempelvis färdtjänsten och ambulansverksamheten.

Om vi socialdemokrater får förtroendet att styra Region Skåne efter valet kommer vi att ställa högre krav på entreprenörerna avseende kvalitet och personalens arbetsvillkor. Det gynnar både personalen och resenärerna!

Lina Campbell
Henrik Fritzon (S), Regionråd, Stefan Svalö (S), 2:e vice ordförande Kollektivtrafiknämnden
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.