Vi vill se kultur i gamla biblioteket
Biblioteksfrågan gav eko långt över kommungränsen. Trots de berördas massiva protester och bristfälligt beslutsunderlag, så genomfördes flytten.
För tre veckor sedan kom ett spontant empatibevis, som värmde och uppmuntrade bibliotekskämparna. Det var författaren Björn Ranelid som efter biblioteksinvigning i Luleå kom i samspråk med kommunalrådet Karl Peterson om bibliotekens betydelse. Då kom Knislingekampen på tal och spontant präntade de ner sina åsikter.
Ranelid skriver: ”Alla orter med självaktning bör och ska strida för sina bibliotek” och tillsammans skrev de en paroll: ” Vi vill att Knislinge bibliotek åter öppnas”. Kopior av de båda plakaten sattes upp i samhällets butiker för allmän kännedom.
I Östra Göinge kommun har tidigare fattats förhastade beslut, exempelvis försäljningen av Röda skolan i Knislinge, något som man bittert ångrar och beklagar. Känner beslutsfattarna någon ångest för att de nonchalerade medborgarnas önskemål i biblioteksfrågan?
Misstag kan rättas till och klockan vridas tillbaka om den rätta viljan finns och förnuftet får segra över stolthet och prestige.
Det 150-åriga skolhuset, skolhuset som inhyste vårt bibliotek ligger nu tomt och outnyttjat sedan närmare ett år tillbaka. Knislingeborna går i spänd ovisshet över kommunens nästa schackdrag för den gamla byggnaden.
Om den inte får inrymma ett bibliotek, så finns alternativet att den bevaras som kulturcenter för framtida glädje och gagn.
En grupp ansvarskännande Knislingebor har tillställt Östra Göinge omsorgs- och utbildningsutskott en skrivelse att ”gamla biblioteket” får bli en välbehövlig mötesplats för kulturella aktiviteter. Man förväntar nu en dialog med kommunens kulturansvariga, för att kunna framlägga en seriös och väl genomtänkt plan.