Annons

Viktigt att alla smidigt kan komma ut i naturreservatet

Näsby fält är viktigt för Kristianstadsborna och besökare. Naturreservatet ger möjlighet till motion, rekreation och att uppleva den skånska naturen på nära håll.
Naturreservat • Publicerad 19 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Näsby fält är viktigt för Kristianstadsborna och besökare. Naturreservatet ger möjlighet till motion, rekreation och att uppleva den skånska naturen på nära håll.
Näsby fält är viktigt för Kristianstadsborna och besökare. Naturreservatet ger möjlighet till motion, rekreation och att uppleva den skånska naturen på nära håll.Foto: Privat

Bland annat finns: blåhallon, krissla, väddklint, kungsmynta och luddfingerört. Förskole- och skolgrupper är ofta ute på Näsby fält.

Kristianstad kommun har bland annat längs Härlövsängaleden: Blommande vägkanter där vägkanter klipps först i oktober/november. Det för att gynna pollinatörer som bin och upplevelser av bland annat sandklint. Pollinerande insekter är viktiga för pollination av odlade grödor vilket ökar skörd och förbättrar Sveriges försörjningsförmåga.

Annons

Men nu har Kristianstad kommun klippt gräskanter längs grusvägar i naturreservat Näsby fält, norr om Näsby gård. Ett argument som Kristianstad kommun framfört för att klippa gräs i naturreservat Näsby fält är att tydliggöra för betande kor att se eltrådar i stängsel. Men genom att sätta upp träslanor mellan trästolpar i aktuellt stängsel så tydliggörs stängslet för betande djur. Därtill kan slanorna bidra till stabilitet för stängselträstolparna. Genom att först i november efter frösättning, en gång, klippa gräs i naturreservat Näsby fält så kan Kristianstadsborna, utbildningsgrupper och besökare få uppleva att plocka blåhallon och se blommor i naturreservatet. Kristianstad kommun minskar arbetsbelastning och kostnader. Klimat och hälsa gynnas av mindre dieselavgaser.

Kristianstad kommun har nyligen satt upp ytterligare elstänsel mot Näsby. Boende i Näsby har ofta gått ut på Näsby fält strax norr om Lingenässkolan. Så precis norr om Lingenässkolan behövs det göras en genom- eller övergång av elstängsel för att kunna komma ut på Näsby fält. Som det är nu stoppar elstängslet Näsbyborna kring Lingenässkolan från att enkelt kunna komma ut på Näsby fält för motion och rekreation. Det finns ju sociala problem kring Näsby och Gamlegården som det arbetas mycket med för att minska. Så att möjliggöra att medborgare på ett smidigt sätt kan ta sig ut på Näsby fält är viktigt.

Ingemar Östlund

Kristianstad

”Som det är nu stoppar elstängslet Näsbyborna kring Lingenässkolan från att enkelt kunna komma ut på Näsby fält för motion och rekreation.”
Annons
Annons
Annons
Annons