Viktigt att utbildning är av bra kvalitet och leder till jobb

Debatt • Publicerad 6 augusti 2014

I dagarna kommer andra antagningsbeskedet till landets högskolor och universitet. Många är glada över att äntligen ha kommit in på den utbildning en drömt om. En högre utbildning av god kvalitet ger den enskilda individen stora möjligheter att förverkliga sina drömmar och stärker samhället som helhet.

Tyvärr är allt långtifrån perfekt i den svenska högskolan. Många utbildningar lider av kvalitetsbrister, genomströmningen är låg och matchningen mot arbetsmarknaden är för dålig. Centerstudenter föreslår därför en rad reformer, främst för att stärka kopplingen mellan utbildning och arbetsmarknad.

Vi vill att en större del av resurserna ska tilldelas efter utbildningens kvalitet och dess samverkan med arbetsmarknad och omgivande samhälle. På så vis gynnas lärosäten som förbereder studenterna väl för kommande arbetsliv. Vi vill ha friare lärosäten som kan utforma utbildningar efter vad studenter och samhälle efterfrågar.

Vi vill även göra utbildningen tillgänglig för fler genom att fortsätta bygga ut möjligheten till distansstudier. Därmed ges möjlighet att utbilda sig med hjälp av modern teknik också för dem som inte kan eller vill flytta.

Viktigast för oss är bra kvalitet och att utbildning leder till jobb. Det kräver mer praktik och möjlighet till extrajobb inom just det ämnesområde man pluggar. Att studera vid Högskolan Kristianstad ska vara en god investering för framtiden. Då behövs en ny högskolepolitik.

Just nu lyser solen och många vill helst ligga på stranden. Men om 40 dagar är det val. Då hoppas vi att ni röstar för en högskolepolitik som faktiskt leder till jobb.

Leo Pettersson
Max Eskilsson, ordförande Centerstudenter Lund
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.