Viktlös träning som gör så mycket gott

Furuboda Artikeln publicerades
Simhallen erbjuder en lugn och anpassad miljö för dem som behöver extra hjälp.
Simhallen erbjuder en lugn och anpassad miljö för dem som behöver extra hjälp.

Undertecknad har arbetat cirka 45 år som badmästare och simlärare. Jag har under alla dessa år lärt tusentals elever simma genom barnsim, skolsim, sommarsimskola, vuxensim och sist men inte minst simträning för personer med funktionshinder så kallad ”halliwicksim”. Tänk vilken glädje att trots sitt funktionshinder lära sig slappna av och i nästan viktlöst tillstånd hitta sin balans och flytförmåga och till och med kunna förflytta sig själv. Oslagbar träning i vatten som betyder så mycket för så många!

Nästan 25 år hade jag förmånen att arbeta i simhallen på Furuboda. Det var 25 fantastiska år! Här fick jag träffa många duktiga arbetskamrater, eldsjälar som verkligen brann för arbetet med elever och gäster.

Jag har också under lång tid haft förmånen att träffa många underbara och tacksamma badgäster, som vecka efter vecka och år efter år besökt Furuboda simhall. Tänk att på ett skonsamt sätt få träna och motionssimma i varma och sköna bassänger i lugn och mysig miljö. På Furuboda simhall finns så många olika verksamheter såsom babysim, simträning med elever (många med grava funktionshinder), rehab-bad (många pensionärer), vattengympa, allmänbad, bastubad, karbad med mera.

Alla dessa dyra investeringar finns ju redan på plats för användning. Närheten till simhallen gör också att eleven orkar med fortsatt skolgång under dagen.

Här kan rullstolsburna elever och gäster på några minuter med sin assistent rulla ner till ett välutrustat bad. Redan i omklädningsrum och duschrum finns fina hjälpmedel såsom taklift, duschbritsar och duschstolar. I simhallen får man sedan hjälp ner i bassängerna med taklift eller britslift. Alla dessa dyra investeringar finns ju redan på plats för användning. Närheten till simhallen gör också att eleven orkar med fortsatt skolgång under dagen.

Tydligen tycker vissa politiker att det går lika bra att åka färdtjänst tur och retur till bad i Kristianstad. Sätt er in i den funktionshindrades situation och jämför med det betydligt bekvämare alternativet att få sitt bad på Furuboda. Låt oss kämpa för en levande landsbygd och låt även mindre orter få ta del av skattekakan. Pierre Månssons uttalande häromdagen i Kristianstadsbladet att fler måste komma i arbete för att kommunen ska få in mer skatteintäkter fick mig att reagera.

Värna om denna vida kända arbetsplats som betyder så mycket för så många.

Tänk då på att Furuboda är en stor och viktig arbetsplats som genererar skatteintäkter till Kristianstad kommun. Vad händer om Furuboda behöver dra ner på sin verksamhet eller till och med läggas ned? Här kan vi prata om förlorade intäkter för kommunen. Värna om denna vida kända arbetsplats som betyder så mycket för så många. Furuboda har i mer än ett halvt sekel fungerat som en positiv reklampelare för kommunen. Elever och gäster från Furuboda har också under många år gynnat affärer, restauranger, biografer mera mera i Kristianstad.

Nu är det dags att ge tillbaka för alla dessa år som Furuboda simhall servat många av kommunens invånare.

Björn Svensson

Pensionerad badmästare

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.