1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vilken politik möter Sveriges problem?

I Kristdemokraternas och Moderaternas budget, som antogs av riksdagen, tog vi sikte på att börja lösa Sveriges problem med reformer och stora resurstillskott till vård, omsorg, polis och försvar.
Foto: Elisabeth Berg

Januariprojektet verkar inte hålla samma fokus, utan innehåller mest partimärkta reformer som spretar åt olika håll. Och ingen vill ta ansvar för helheten. En påtvingad (förvisso självpåtvingad) gemenskap resulterar tyvärr inte i ett gott ledarskap för Sverige.

Nu behöver politiken en tydlig inriktning och reformtempot hållas uppe. I Kristdemokraternas vårmotion aviserar vi därför stora satsningar på äldreomsorg, en bättre fungerande bostadsmarknad, och ett stärkt rättsväsende.

Vi vill att personalen inom äldreomsorgen – 92 procent kvinnor – ska ha goda arbetsvillkor och kunna göra ett bra jobb. Det borde vara en självklarhet att de som omvårdar äldre i behov av omsorg inte ska behöva bli sjuka av sitt jobb. Med satsningar på mindre stress för personalen följer också mer tid för ökad social aktivering och bättre kvalitet för den äldre. Vi satsar två miljarder per år på ett prestationsbaserat stöd till de kommuner som förbättrar personalens villkor. För Kristianstads kommun kan det innebära en förstärkning av äldreomsorgen med 18 miljoner kronor.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi vill också se breda sociala reformer för eget ägt boende. På dagens ägda bostadsmarknad stängs unga ute och tvingas in i den fattigdomsfälla som hyresrätten faktiskt ofta utgör. Familjer som är trångbodda har svårt att skaffa hus, och i utsatta områden finns i princip inga möjligheter att äga sin egen bostad. Vi vill att fler med lägre, men stabila, inkomster ska kunna äga sitt eget boende. Det skulle minska ojämlikheter, främja ekonomin och förbättra möjligheterna att bygga ett gott samhälle tillsammans.

För ökad trygghet i samhället krävs att hela rättsväsendet stärks. Polis, domstolar och åklagare har i flera budgetar fått stora resurser för att bekämpa brottslighet och ökande otrygghet. Nu krävs att Kriminalvården också får förutsättningar att göra sin del i kedjan. Därför satsar vi på fler platser i häkten och anstalter för att motverka överbeläggning och skapa miljöer som möjliggör rehabilitering.

Kristdemokraterna kommer fortsatt möta samhällsproblemen med verkningsfulla reformer. I ett läge där regeringen och stödpartierna verkar sakna fokus och inte prioriterar välfärden, är vi en rakryggad opposition som fortsätter att driva och utveckla politik för ett välfärdslöfte att lita på.

Jakob Forssmed

ekonomisk-politisk talesperson, Kristdemokraterna

Christina Borglund

gruppledare, Kristdemokraterna Kristianstad

Läs mer

Hässleholm

Elvaåringar blev jagade av beväpnat gäng – flydde över järnvägsspår

Anmälan om rånförsök upprättas.

Giftig ört frodas

Krafttag mot Sveriges farligaste växt – kan döda på 15 minuter

Samtliga markägare har kontaktats.

Utryckning

Eld spred sig från grill till tält

Larmet inkom vid klockan 18.24.

Väjde för djur

Person skadad i singelolycka – vägen stängdes av

SOS kontaktades klockan 18.07.

Corona

Efter dödsfallen – två boenden i Kristianstad specialgranskas

Ivo bedömer läget som särskilt allvarligt.

Coronavirus

Så många är drabbade i din kommun

Låg smittökning i Skåne – Danmarksresenärer vågar hoppas.