GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vindkraft är varken energi- eller miljösmart

Vi har en grönröd regering som vill ödelägga stora delar av vår vildmark, kulturlandskap och betesmarker.
Elförsörjning • Publicerad 2 februari 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vad gör vi när politiker inte orkar eller vill sätta sig in i vad det innebär att använda så kallad förnybar energi som sol- och vindkraft. Frankrike, Norge och Tyskland har öppna debatter och i Frankrike har domstol stängt vindkraftparker. Japan lägger ner sina vindkraftverk på grund av dålig lönsamhet.

Vi har en grönröd regering som vill ödelägga stora delar av vår vildmark, kulturlandskap och till och med urbefolkningens betesmarker påhejad av Naturskyddsföreningen som dessutom får bidrag för att samtycka till utbyggnad av vindkraften. Sol- och vind är inte lönsamma eller tillräckligt produktiva för storskalig drift , kräver även stora arealer. Dessutom krävs back-up när det varken blåser eller solen lyser. Tyskland och Danmark har de högsta elpriserna i Europa pga satsning på”förnybar” el. Stängningen av Vattenfalls kärnkraft är ett ideologiskt grundat beslut. Varför ska Skånes el produceras i Norrland med kända överföringsproblem.

Dessutom får vi svenskar subventionerna elen som exporteras till Tyskland. Lagringen av el i batterier eller tillverka vätgas är fortfarande dyrbara lösningar. Framställning av vätgas är energislukande och förenat med hög risk.

Ett mått på elproduktions effektivitet är hur mycket elenergi som produceras jämfört med totalt förbrukad energi för att åstadkomma detta under anläggningens livstid. Där är sol och vind i botten. Att de inte kan styras efter behovet av effekt gör också att annan teknik måste säkerställa spänning och frekvens

Tonvis av avfall efter vindkraftsblad har deponerats på avfallsplatser i Danmark på grund av att delar av vindkraftsverken består av glasfiber som inte går att återvinna.

Vindkraft är varken klimat- energi- eller miljösmart.

Lars Nord

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.