GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det är hög tid att banta EU!

I den EU-politiska debatten hyllas ofta EU:s positiva sidor medan de allt fler negativa sidorna får stå i skymundan. Ungsvenskarna menar därför att EU-debatten behöver nyanseras.
EU-valet • Publicerad 17 maj 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Netflixserien "Close” med Noomi Rapace.
Netflixserien "Close” med Noomi Rapace.
Foto: Netflix

Vi måste belysa att svenska företag (och Sverige) självklart gagnas av den inre marknaden och EU:s handelspolitik, samt att det är bra att EU kan samverka kring gränsöverskridande brottslighet och klimatutmaningarna. Samtidigt måste vi dock vara ärliga och säga att EU gör markant mer än så idag och det finns mycket som vi ungdomar kan och bör kritisera.

Till exempel tar EU:s maktfullkomlighet sig ständigt an olika skepnader. Nu senast i form av Copyrightdirektivet innehållandes både länkskatt och uppladdningsfilter som i praktiken riskerar att begränsa vår yttrandefrihet i allmänhet och våra memes i synnerhet. Utöver det har EU fattat beslut om att tvinga streamingstjänster likt Netflix och HBO att kvotera in 30 procent lokalt producerat material. Rimligt? Nej, i slutändan blir det vi ungdomar som drabbas när det är EU:s och inte våra preferenser som tillåts styra marknaden.

Vi menar därför att vi måste tillåta oss att inse vad EU har kommit att utvecklas till. När EU-kritiska krafter dessutom är på frammarsch runt om inom unionen borde även de mest EU-positiva politikerna rannsaka sig själva och inse att det gått för långt.

EU har frossat i sig medlemsstaternas beslutandemakt och skattemedel och måste idag bantas drastiskt både för den egna hälsans skull och för dess närstående i form av medlemsstaterna.

Tobias Andersson

Nationell talesperson Ungsvenskarna

Filip Persson

Kontaktperson Ungsvenskarna Syd

Ledamot Bromölla kommunfullmäktige

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.