1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Egen restaurang är hans drömprojekt – ”det ska bli hemtrevligt, varmt och personligt”

Efter att ha startat och jobbat med Mat & Ro och kockat på en rad restauranger, senast Araslövs golfkrog, öppnar Martin Skoog sin egen restaurang Smaca tillsammans med sin fru Carina vid Lilla Torg i juni.
Smaca kommer att få ett öppet kök, där gästerna kan se Martin och de andra tre kockarna jobba. ”Jag älskar att jobba så. Där får man verkligen kontakt med gästerna”, säger han.
Foto: Victor Lindstammer

1 Varför startar ni eget?

– Den här möjligheten dök upp och vi slog till. Vi har alltid haft en dröm om att ha en egen restaurang. Vi har diskuterat det många gånger, men det har aldrig funnits en lokal som passat. Men det är ett svårt val. Jag har trivts bra på Araslöv där jag haft jättebra kollegor, så jag går från en trygg plats till en mer osäker tillvaro. Då behöver man ha erfarenhet. Jag har varit kock i 20 år.

2 Hur började ditt matintresse?

– Mamma och pappa är väldigt duktiga på att laga mat och vi har många kockar i släkten. Min mammas moster var sjökock på olika båtar. Min mammas kusin var kock i Göteborg och under utbildningen på Stenforsaskolan jobbade jag där på Fiskekrogen, det var min första längre praktik.

3 Vad gillar du med kockyrket?

– Jag vill vara kreativ. Det får jag vara i köket. Och så älskar jag att träffa människor och få feedback. Det är det jag vill ha på Smaca också, ärlig feedback så att det stämmer överens med vad Kristianstadsfolket vill ha. Restaurangen är ju till för dem.

4 Vad blir det för typ av mat?

– Vi kommer att arbeta mycket med att byta menyer och laga efter säsong. Det blir mycket svenska smaker och nordiskt. Det är rolig matlagning. Vi siktar på att det ska vara hemtrevligt, varmt och personligt. Att folk trivs är det absolut viktigaste, att de känner sig välkomna.

5 Ska ni ha både lunch och middag?

– Ja, och lite lättare rätter på eftermiddagarna, som sallad och club sandwich, så att man kan ta något enklare. Det är mycket folk som passerar. Då måste vi försöka ha öppet hela tiden som affärerna är öppna. Vi är ju ändå där och förbereder inför kvällen.

6 Det känns som om centrum omvandlas med fler restauranger och kaféer.

– Ja, jag tror det blir så i förlängningen. Folk kommer inte att sluta att gå ut och äta. Det blir mer och mer så att man umgås på restaurang. Förhoppningsvis tar vi efter södra Europa. Jag har bott i England och där umgås man inte hemma alls.

7 Vad gjorde du i England?

– Jag jobbade som kock på ett litet hotell utanför Plymouth i södra England i början av min karriär. Det var där vi träffades, Carina och jag. Hon hälsade på en kompis, men vi kommer härifrån båda två, jag från Knislinge och hon från Österslöv.

8 Har ni båda jobbat i branschen?

– Ja, innan vi åkte tillbaka till England jobbade vi båda på en restaurang i Sälen. Efter England flyttade vi till Båstad och jobbade tre år på Hotell Skansen, Carina i receptionen och jag i köket. En fantastisk erfarenhet.

– Det var först för fem år sedan som hon utbildade sig till redovisningskonsult. Det är rätt skönt att inte båda jobbar i restaurangbranschen när barnen är mindre. På Smaca kommer hon att sköta ekonomin och redovisningen.

9 Vad tar du med dig till Smaca?

– Vi brinner för att det ska vara vällagad mat från grunden och så närproducerat som det går. Vi vill att folk ska bli mer medvetna om vad de stoppar i sig.

10 Vad äter du helst själv?

– Jag äter mycket, jag är inte speciellt kräsen, bara det är vällagat och bra. Hemma äter jag gärna kålpudding och gärna mammas och pappas. Det är alltid skönt att bli bjuden på mat. Om jag svänger ihop nåt själv blir det grillad entrecote med hemmagjord bearnaisesås.

Foto: Victor Lindstammer

Läs mer

Krönika

Aldrig mer resor overseas?

Långa, dåsiga dagar med travar av pocketböcker

Kristianstad

Nylander (L) vill öppna för åskådare

Tror föreningslivet kan drabbas hårt om publik inte tillåts.

Sport

VMA har kommit igång – vände till enkel seger

”Ruggigt bra andra halvlek”

Kristianstad

Björn Söder (SD) varnar felaktigt för pedofil i Tollarp

Mamman: ”Jag tycker inte att man beter sig på det här viset”

Sport

IFK-spelare coronasmittad – har isolerats från laget

”Hoppas att schemat inte ska påverkas.”

Kristianstad

Corona: Nya fall av covid-19 i äldreomsorgen

Nya fall i hemtjänsten och på äldreboende.