Nyheter

Börsen backade på Grekland

Stockholmsbörsen backade på tisdagen i skuggan av de allt kärvare bankförhandlingarna i Grekland.
Nyheter • Publicerad 24 januari 2012

Finländska Nokia sjönk ordentligt efter svaga rapporter från underleverantörerna.

Stockholmsbörsen inledde med fallande kurser redan i morgonhandeln, i linje med övriga Europabörser. När handeln stängde hade OMXS-index gått ner med 0,9 procent till 324,0.

De allt mer långdragna grekiska skuldförhandlingarna tyngde humöret eftersom de ökar risken för en svag ekonomisk utveckling i Europa och varningarna för recession i Europa har blivit allt vanligare.

Nokiaaktien föll kraftigt sedan flera av mobiltelefontillverkarens underleverantörer presenterat svaga resultat och prognoser. Såväl Texas Instruments som ST-Ericsson och ST-Micro, alla leverantörer till Nokia, flaggar för ett svagt första kvartal – vilket antyder att det går dåligt för Nokias smarta telefoner med operativsystemet Symbian under skalet.

Nokiaaktien stängde på minus 6,5 procent. Ericsson backade 0,6 procent inför torsdagens delårsrapport.

Oljebolaget PA Resources föll med 12,0 procent sedan bolagsledningen sent på måndagskvällen redovisat engångskostnader på runt 1,8 miljarder kronor för fjärde kvartalet i spåren av nedskrivningar av tillgångar i Republiken Kongo.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.