GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

EU-valet är ett jämställdhetsval

I maj firar vi att det var 100 år sedan förslaget om kvinnors rätt att rösta gick igenom i riksdagen. Samma vecka som vi högtidlighåller den svenska demokratin är det också val till Europaparlamentet. Valet till Europaparlamentet är ett viktigt jämställdhetsval.
EU-valet • Publicerad 24 maj 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Muqadas Ashraf var bara 16 år när hennes föräldrar gifte bort henne med en kinesisk man. Mindre än fem månader senare är hon tillbaka i Pakistan, gravid och för att ansöka om skilsmässa.
Muqadas Ashraf var bara 16 år när hennes föräldrar gifte bort henne med en kinesisk man. Mindre än fem månader senare är hon tillbaka i Pakistan, gravid och för att ansöka om skilsmässa.
Foto: K.M. Chaudary

Vi ser hur populistiska och kvinnofientliga partier växer sig starka. Deras politik går ut på att kvinnans viktigaste uppgift är rollen som moder och hennes främsta och enda arena är familjen.

Detta är inte bara en kvinnofientlig politik. Det är ansvarslöst i en tid där den globala konkurrensen är mycket tuff och Europa behöver en tillväxtvänlig politik. Europeiska jämställdhetsinstitutet (EIGE) uppskattar att förbättringar av jämställdheten skulle öka EU:s BNP med nästan tio procent till 2050.

För oss liberala feminister är det självklart att kämpa för att kvinnor ska få större makt över sina egna liv. Europa ska vara en kraft för kvinnors möjligheter och rättigheter. Vi ser fyra viktiga områden för att öka friheten för Europas kvinnor:

Förbättra kvinnors möjlighet att arbeta

Större makt över sitt eget liv förutsätter egna pengar. Fler förskolor, bättre äldreomsorg och en skattelagstiftning som gör det gynnsamt att arbeta är nödvändigt för att Europas kvinnor ska kunna kombinera familjeliv och karriär. Europa har inte råd att ha världens mest välutbildade hemmafruar!

Stoppa handeln med kvinnors kroppar

Kvinnor och flickor utgör 95 procent av alla rapporterade fall av trafficking i EU. Trafficking rör sig över landsgränser och därför behöver EU en gemensam polis och åklagarmyndighet som kan jobba i hela EU och samordna brottsutredningar.

Stå upp för kvinnors rätt till sin egen kropp

Kvinnors hälsa och sexuella och reproduktiva rättigheter hotas när nationalistiska krafter vinner mark. När Trump drar in biståndet till alla organisationer som jobbar med familjeplanering, måste EU stå upp för tillgången till abort och sexuell och reproduktiv hälsa både i bistånds- och utrikespolitiken och internt i EU:s medlemsländer. Alla i EU ska ha rätt till jämlik vård oavsett kön eller sexuell läggning.

Satsa på klimatet – för jämställdhetens skull

Klimatförändringarna slår hårdast mot världens allra fattigaste och en majoritet av dem är kvinnor. EU måste ta ett större ansvar. Inför en europeisk koldioxidskatt, avveckla kolkraften och öka klimatbiståndet.

Den 26 maj bestämmer du vilket Europa du vill se. Vi liberaler har kämpat för kvinnors rättigheter i 200 år. Idag står vi redo att driva på för ett jämställt och klimatvänligt Europa, som ger både män och kvinnor möjlighet att bestämma över sin egen framtid.

Cecilia Elving

ordförande Liberala Kvinnor

Henny Tillberg

ordförande Liberala Kvinnor Skåne

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.