Annons
Nyheter

Förbund kräver kriskommission för sjukvården

Situationen i den svenska vården har blivit nästan ohållbar, enligt Läkarförbundet och Vårdförbundet.
Nu kräver de att regeringen tillsätter en kriskommission.
Sjukvård • Publicerad 13 januari 2022
Situationen i den svenska vården har blivit nästan ohållbar, enligt Läkarförbundet och Vårdförbundet. På bilden Danderyds sjukhus. Arkivbild.
Situationen i den svenska vården har blivit nästan ohållbar, enligt Läkarförbundet och Vårdförbundet. På bilden Danderyds sjukhus. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Pandemin har slagit hårt mot den svenska sjukvården och förstärkt de problem som funnits sedan tidigare, skriver Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, och Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Till exempel är operationsköerna långa, nu väntar minst 171 000 personer på operation. Och det finns brister i arbetsmiljön på flera akutmottagningar runt om i landet.

Annons

På sjukhusen i Danderyd, Helsingborg och Östersund "har arbetsmiljön varit så ansträngd att patientsäkerheten hotas", skriver förbunden.

De har gemensamt drivit ärenden till Arbetsmiljöverket som flera gånger dömt ut bötesbelopp. "Det verkar dock som att många regioner hellre betalar ut miljonbelopp är att de på allvar tar itu med bristerna som skyddsombuden påtalar".

Läkarförbundet och Vårdförbundet vill bland annat att regeringen snarast tillsätter en nationell kommission som årligen ska analysera några av de värst utsatta yrkesgruppernas arbetsmiljö. Kommissionen ska även få mandat att peka på nödvändiga åtgärder och ange var ansvaret ligger.

Fakta: Förbundens krav

1. En nationell kriskommission för bättre arbetsmiljö.

2. Strängare lagar mot arbetsmiljöbrott. Domstolar och Arbetsmiljöverket bör få ökade anslag och resurser samt vässade verktyg.

3. Den som smittats av covid-19 i arbete inom vård och omsorg ska få rätt till ekonomisk kompensation genom arbetsskadeförsäkringen.

4. Staten måste ta ansvar för att kompetensförsörjningen till vården ska fungera bättre.

5. Socialstyrelsen bör ta ansvar för att samordna vårdköerna för att hantera den uppskjutna vården och vårdköerna.

6. Rätten till vila och återhämtning för vårdens medarbetare måste bli grundbulten i hur vård organiseras.

Källa: Sveriges läkarförbund och Vårdförbundet

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons