Annons

Hur borde vi hantera pandemin i Sverige nu?

Se ett samtal med forskarna Tove Fall, Fredrik Elgh, Joacim Rocklöv och Åsa Wheelock, under ledning av Kristianstadsbladets politiska redaktör Sofia Nerbrand.
Ledare • Publicerad 23 april 2021 • Uppdaterad 26 april 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Här saknas innehåll

Situationen i Sverige är mycket allvarlig. Varför är vi i detta läge? Vad skulle behöva göras just nu? Vem bär ansvar att agera? Vad kan man göra som privatperson och som arbetsgivare? Hur kan skolorna skydda elever och lärare? Varför används inte munskydd mer i Sverige? Var får man tag på snabbtester? Och vad betyder vaccinet och nya virusvarianter för framtiden?

Om detta samtalar professorn i epidemiologi Tove Fall, professorn i virologi Fredrik Elgh, professorn i epidemiologi Joacim Rocklöv och docenten i experimentell lungmedicin Åsa Wheelock, modererat av undertecknad.

Annons

Bakgrunden är: Smittonivån är bland de högsta i Europa. Sverige har 794 nya fall per 100 000 invånare under den senaste tvåveckorsperioden. Och den allmänna smittspridningen ”har stabiliserats på en väldigt hög nivå” i hela landet, enligt Folkhälsomyndigheten. R-värdet ligger på 0.96 (19/4) och har legat runt 1 sedan februari.

”Drygt 40 000 svenskar infekteras varje vecka, varav en tiondel får långvariga besvär. Nära en miljon svenskar har hittills konstaterats ha covid-19. Många av dem kommer att behöva rehabilitering, och andra patientgrupper får redan vänta på sin behandling.”

Det betyder att drygt 40 000 svenskar infekteras varje vecka, varav en tiondel får långvariga besvär. Nära en miljon svenskar har hittills konstaterats ha covid-19.

Just nu ligger 2 223 inlagda människor på sjukhus, varav 403 på iva. Sju av tio är under 70 år, tre av tio är under 50 år. Många av dem kommer att behöva rehabilitering, och andra patientgrupper får redan vänta på sin behandling.

Till dags dato har 13 882 svenskar avlidit. För närvarande dör cirka 100 personer i veckan.

På torsdagen hade 2 010 951 svenskar fått minst en vaccindos (25 procent av den vuxna befolkningen) och 700 650 hade fått två. Vaccinationerna kommer dock inte att pressa tillbaka farsoten förrän tidigast i sommar.

Statsministern, socialministern och generaldirektören från Folkhälsomyndigheten höll en pressträff på torsdagen, men de vidtar inga nya åtgärder. De skjuter dock fram lättnader i restriktionerna till åtminstone den 17 maj.

Statsministern, socialministern och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten höll en pressträff på torsdagen, där de meddelade att de inte vidtar några nya åtgärder. De skjuter dock fram lättnader i restriktionerna till åtminstone den 17 maj.

Vi lever i landet status quo.

Men något måste alltså göras för att få ner smittotalen. Vad?

Varmt välkommen att se diskussionen mellan forskarna Tove Fall, Fredrik Elgh, Joacim Rocklöv och Åsa Wheelock.

Annons

Det går också bra att lyssna på samtalet som podcast via Soundcloud.

Tune in!

Här saknas innehåll

Sofia NerbrandSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons