Agronomen som passionerat graderade åkerjord

Familj • Publicerad 18 maj 2007
Herbert Marktorp.
Herbert Marktorp.Foto: 

Agronom Herbert Marktorp, Kristianstad, har avlidit i en ålder av 75 år. Hans närmaste är hustrun Margareta och tre döttrar med familjer.

Herbert Marktorp föddes i Kalmar 1931. Han växte upp på gården Elverslösa som yngst av fyra syskon. Efter folkskola i Kläckeberga följde Kalmar högre allmänna läroverk med studentexamen 1951, och sedan agronomexamen 1957.

Under studietiden på lantbruksuniversitetet på Ultuna träffade han Margareta Bydinger och de gifte sig i Jämshögs kyrka 1957.

Under åren 1957-61 tjänstgjorde Herbert vid Statens jordbruksnämnd i Stockholm och var expert i 1961 års jordbruksutredning, parallellt med eget lantbruk på Tillingebygård.

Därefter gick flytten till Ingelstorp utanför Kalmar, där Herbert tjänstgjorde som lärare på lantbruksskola ett par år.

1963 flyttade familjen till Kristianstad. Herbert började arbeta på Lantbruksnämnden och blev ansvarig för planeringssekretariatet med verksamhetsplanering, jordbrukets blockorganisation i länet samt lantbruksstatistik. Under 70-talet arbetade HerbertMarktorp med den fysiska riksplaneringen med åkergraderingar i Kristianstads län.

Han var även samordnare för kursverksamheten för länets lantbrukare.

Herbert Marktorp författade "Jord och skogsbruket i Kristianstads län" 1967 och "Jordbruket inför 90-talet i Kristianstads län" 1989-1990.

Många uppfattade Herbert Marktorp som vänlig, hjälpsam och strävsam.

En igångsättare och genomförare av många projekt, snabb i ord och handling.

Han var aktiv i Svenska Parkinsonförbundets lokalförening 1997-2006.

Herbert Marktorp visade stort engagemang för familjen, släkt och vänner.

Han tyckte om att vistas i naturen och var intresserad av husdjuren, hemmet och trädgården, resor, film och litteratur.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.