Berras livmed hund

Med en kort vissling tar Bartek ”Berra” Brejski lugnt kommandot över de snöyra hundarna. Glatt kommer de intill honom och väntar tålmodigt på att få ta en runda på fältet igen. Deras husse driver Berras hundägarskola och idag fyller han 30.
Familj • Publicerad 7 februari 2013
Kika gillar sin husse Bartek Brejski som fyller 30 idag.
Kika gillar sin husse Bartek Brejski som fyller 30 idag.Foto: 
Dagens jubilar heter Bartek Brejski och driver Berras hundägarskola.
Dagens jubilar heter Bartek Brejski och driver Berras hundägarskola.Foto: 
Foto: 

Djupt inne i den skånska skogen hittade de vad de sökte, paret från Klippan som för fem år sedan styrde kosan mot nordöstra Skåne. Bartek Brejski hade utbildat sig till maskiningenjör på högskolan i Kristianstad och trivdes i trakten. Så fick både han och sambon Lina jobb i krokarna och då sökte de efter ett hus i lantlig miljö, så att Linas hästar skulle kunna flytta med.

– Det är fantastiskt här, vi har grannar rätt nära, men vart vi än står på gården och fälten runtomkring ser vi ändå inte en människa, säger Bartek och bjuder upp till det renoverade spannmålsloftet.

Där inne hålls de teoretiska lektionerna i hundägarskolan.

För inte nog med att Bartek jobbar heltid och numera pendlar till Lund – som konsult flyttar han mellan olika företag i hela Skåne – eller att Lina jobbar för fullt och har ett par hästar att träna och tävla med. Dessutom driver paret Berras hundägarskola på vardagskvällar.

– Hundintresset födde jaktintresset eller om det var tvärtom. Jag minns inte längre, ler Bartek.

Han kom till Sverige från Polen med sina föräldrar när han var fem år gammal. Uppväxten i Klippan var bra och han gillade väl hundar som alla andra ungar. Men det var svärfar som fick honom intresserad av jakt. Och efter det finns bara jakthundar i huset.

För tillfället tre jaktspringer spaniel och en jaktlabrador.

– Men på kurserna har vi alla sorters hundar, allt från chihuahua till rottweiler.

Det djupa intresset för hundar kommer från när han själv ville bli en bättre hundförare. Han gick en kurs hos Jeppe Stridh och blev senare handplockad av denne för att gå en instruktörskurs.

– Två år tog utbildningen och jag har säkert handlett 250 ekipage.

Det är sällan hunden det är problem med, därav namnet ”hundägarskola”. Det handlar om att ägaren ska lära sig att förstå hunden, men också att vara bestämd. Berras skola har inte den sociala samvaron i fokus. Det är en utbildning och syftet är att utvecklas.

– När människor umgås är det artigt att vara lite diffus och otydlig. Men i kontakten med hundar måste vi lära oss att vara bestämda. Det går inte att fråga hunden varför den gör si eller så.

Ändå, enligt Bartek handlar allt om 95 procent kärlek och fem procent av ovillkorliga ramar.

– Man ska kunna ge ett Ja fullt ut, du ska kunna med ett Nej, eller Sluta, få hunden av avbryta en lek eller något annat. Kom ihåg att även hundar inom samma ras är olika individer och det kan finnas en alfahanne och en blyg liten försiktig hund i samma syskonskara.

Kurserna, som riktar in sig i olika nivåer på vardagslydnad, hålls på kvällar under främst vår och sommar. Hösten vill Bartek använda till att jaga, mest fågel. Så rullar det på och det är till och med så att han för ett tag sedan glömde att han fyller 30 och bokade in hjälp att renovera badrummet just på 30-årsdagen.

– Men det kanske jag får ändra på, även om jag inte planerar någon större fest, ler han.

Mikael Hallqvist
Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.