Bob Marley hyllas på födelsedagen

Familj Artikeln publicerades

Den 6 februari skulle Bob Marley fyllt 60 år. Det firas med en konsert i Addis Abeba i Etiopien med artister som Marley Family, I-Three, Youssou N'Dour, Baaba Maal och Angelique Kidjo.

Hela februari ägnas åt hyllningar till Bob Marley i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, som också kallas för Afrikas huvudstad av Bob Marleys anhängare. Det är de båda stiftelserna Bob Marley Foundation och Rita Marley Foundation som anordnar "Africa unite" (Förena Afrika) för att hedra Bob Marley och hans önskan att få ett enat Afrika. Paneldebatter om politiska och sociala frågor, utställningar och konserter står på schemat.

Även i Sverige hyllas hans minne, Sveriges Radio P3 har utlyst en lyssnartävling för att välja hans allra bästa låt och på Fasching i Stockholm spelar artister som Desmond Foster & Crew och Lion Dub. Två dagar tidigare blir det Bob Marley-kväll på Kulturbolaget i Malmö.

På scenen står Nazarenes, två etiopiska bröder boende i Göteborg och Zoro & Roots Band. Bob Marley dog i cancer 11 maj 1981. (TT Spektra)