Annons

Dagboken 22 september

Familj • Publicerad 21 september 2003

I dag firas i Chile minnet av den socialistiske chilenske presidenten Salvador Allende som mördades i presidentpalatset i samband med militärkuppen 1973. Den politik som Allende förde hotade starka ekonomiska intressen både inom Chile och utanför landets gränser, därför störtades han, bland annat med hjälp av amerikanska storföretag och CIA.

För 35 år sedan,1968, var flytten av det jättelika klipptemplet Abu Simbel klar. De stora templen, huggna direkt ut klippan under faraonernas tid, hotades att dränkas av vattenmassor i samband med det nya bygget av Assuandammen som dämmer Nilen. Templet sågades i jättelika block, lyftes och sattes ihop på säkert ställe. Flyttningsarbetet projekterades och genomfördes av de svenska företagen AB Vattenbyggnadsbyrån och Sentab i samverkan med utländska företag.

Annons

För 55 år sedan, 1948, gav Storbritannien sitt stöd till den så kallade andra Bernadotteplanen för Palestina-frågan. Den innehöll förslag på att det arabiska Palestina skulle införlivas med Transjordanien, dagens Jordanien, hela Negevöknen skulle bli arabiskt område, hela Galiléen skulle tillfalla staten Israel och staden Jerusalem skulle ställas under FN:s kontroll.

För 60 år sedan, 1943, angrep brittiska små ubåtar det stora tyska slagskeppet Tirpitz i Altafjorden i Nordnorge. Det imponerade skeppet Tirpitz var sjösatt 1941 och systerfartyg till Bismarck. Skeppet opererade från norska baser mot konvojerna till sovjetiska Murmansk. Slagskeppet klarade attackerna men sänktes av brittiskt bombflyg vid Tromsö i november 1944.

För 71 år sedan, 1932, föddes en av världens mest berömda svenskar, boxaren Ingemar Johansson. Han blev ett oerhört stort namn när han 1959 tog proffsboxningens tungviktstitel från Floyd Patterson i Yankee Stadium i New York. Det ledde till och med till en filmroll i Hollywood i krigsfilmen "All that men" 1960. Men karriären började inte så bra. Vid OS i Helsingfors 1952, blev han diskad för passivitet i finalen och missade silvermedaljen. Många år efteråt gjorde dock den olympiska rörelsen helt om och tillerkände honom silvret. Men då hade han redan med sin världsmästartitel vunnit det bästa som går att vinna i boxningsväg. Häromåret förärades han en plats i International Boxing Hall of Fame.

För 75 år sedan, 1928, föddes skådespelaren Halvar Björk. I 24 år, 1962-1986, var han en av de ledande krafterna vid Malmö stadsteater i både komiska och dramatiska roller, men han har haft många andra engagemang. 1966 fick han en guldbagge för sin roll i Yngve Gamlins "Badarna". Ingmar Bergman använde sig av honom i "Höstsonaten", Vilgot Sjöman i "Tabu" och Jan Troell i Utvandrarsviten. Halvar Björk har även spelat mycket tv-teater. En av de sista rollerna var som julhataren i tv:s julkalender "Julens hjältar". Halvar Björk avled hösten 2000.

För 118 år sedan, 1885 , föddes Erich von Stroheim, legendarisk österrikisk skådespelare och regissör som flyttade till Hollywood. Han hade bland annat "Den stora illusionen" bakom sig. Erich von Stroheim avled 1957.

För 212 år sedan, 1791, föddes den engelske fysikern och kemisten Michael Faraday. 1825 upptäckte han bensenet. Men sin mest betydande insats gjorde han genom sin forskning om elektricitet och den elektromagnetiska induktion, "Faradays elektrolytiska lag". Michael Faraday avled 1867. (TT Spektra)

I dag för 35 år sedan var flytten av det jättelika klipptemplet Abu Simbel klar. De stora templen, huggna direkt ut klippan under faraonernas tid, hotades att dränkas av vattenmassor i samband med det nya bygget av Assuandammen som dämmer Nilen.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons