Dagboken

Familj • Publicerad 24 maj 2005

I dag är det dags för ekens lövsprickning i Skåne samt den första dagen på året som göken hörs i Norrbotten, detta enligt botaniska och ornitologiska observationer och statistik.

För 65 år sedan, 1940, hölls en stor propaganda- och medborgarfest på Skansen i Stockholm för att locka allmänheten att köpa obligationer till försvarslånet. Staten hoppades få in 500 miljoner kronor för att täcka de ökade försvarskostnaderna under andra världskriget. För att ytterligare höja svenska folkets vilja att köpa försvarsobligationer spelades ofta i radion Obligationsmarschen med text av Alf Henriksson och musik av Lars-Erik Larsson, Radiotjänsts kapellmästare och kompositör till många seriösa verk.

För 70 år sedan, 1935, visade idrottsfenomenet Jesse Owens vilken enastående talang han var genom att inom loppet av 45 minuter slå eller tangera sex världsrekord. Under tävlingar i Ann Arbor i Michigan i USA, satte han bland annat världsrekord i löpning 200 meter samt häcklöpning 220 yards och hoppade 8,13 i längdhopp. Längdhoppsrekordet höll sig ända till 1960, vilket faktiskt är två år längre än Bob Beamons fantomhopp på 8,90 från Mexiko-OS 1968 klarade sig. Föga överraskande vann den svarte Jesse Owens fyra OS-guld vid olympiska spelen i Berlin 1936, till Hitlers stora besvikelse som förstås velat att arierna skulle visa sin förmenta överlägsenhet.

För 75 år sedan, 1930, blev det fritt fram att åka över Öresund, då passtvånget mellan länderna slopades för skandinaver.

För 114 år sedan, 1891, föddes den socialdemokratiske ledargestalten Per-Edvin Sköld. Han var ursprungligen lantarbetare men satt 23 år i regeringen. Under olika perioder från 1932-1955 ledde han fyra olika departement , som jordbruksminister, handelsminister, försvarsminister och finansminister. Sköld var försvarsminister under andra världskriget, men motsatte sig att de tyska trupperna skulle få transporteras genom Sverige från det ockuperade Norge till Finland. Per-Edvin Sköld avled 1972. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.