GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dagboken 28 mars

Familj • Publicerad 27 mars 2003
Författarinnan Sara Lidman debuterade i dag för 50 år sedan med romanen "Tjärdalen". Bilden är från 1959 ur Pressens Bilds arkiv.
Författarinnan Sara Lidman debuterade i dag för 50 år sedan med romanen "Tjärdalen". Bilden är från 1959 ur Pressens Bilds arkiv.
Foto: 

För 25 år sedan, 1978, seglade en skandal upp vid Sjöfartsverket i Norrköping. En tjänsteman hävdade att det var Sjöfartsverkets fel att den ryska tankbåten Tsesis gått på grund året före. Tjänstemannen hävdade att Sjöfartsverket glömt att markera grundet på sjökortet. Dessutom hade verket försökt tysta sin miss. Olyckan med den läckande oljan orsakade en miljökatastrof i Stockholms skärgård. För 50 år sedan, 1953, gjorde författaren Sara Lidman sensationell debut med romanen "Tjärdalen", med motiv från norra Sverige. Den miljön känner hon väl och har återvänt dit i flera böcker som "Din tjänare hör", inledningen till "jernbaneeposet". Där tar hon hjälp av Didrik, Nabot och Anna-Stava för att berätta västerbottningarnas egen historia, liksom i "Lifsens rot" som handlar om Rönnog och IsakMårten. Förutom romanförfattandet har hon ägnat13 år åt reportage, reseskildringar och artiklar. Ett resultat var boken "Gruva", grundad på intervjuer med arbetare vid de lappländska malmfälten. För två år sedan fick Sara Lidman Ivar Lo-Johanssons personliga pris på 250 000 kronor för sin bok "Oskuldens minut". Fädernegården finns i Missenträsk där hon föddes 1923. För 60 år sedan, 1943, avled den ryska kompositören och pianisten Sergej Rachmaninov i USA. Rachmaninov räknas som den ryska romansens skapare. Han tog starkt intryck av Tjajkovskij men lämnade Ryssland 1917 och kom via Schweiz till USA på 1930-talet. De flesta av hans kompositioner är stycken för piano; Rachmaninov anses som en av 1900-talets främsta pianister. Han var född 1873. För 70 år sedan, 1933, startade judeförföljelserna på allvar i Tyskland när det tyska nazistpartiet uppmanade till allmän bojkott mot judar. För 75 år sedan, 1928, blev den socialdemokratiske partiledaren Per-Albin Hansson dömd för misshandel. Han hade överfallits av en nazistisk furir som gav honom ett knytnävsslag i ansiktet. Per-Albin Hansson svarade dock med ett rapp med käppen, så nazisten lade benen på ryggen. Furiren dömdes till tre månaders fängelse och Per-Albin till böter. Ryktet om att den blivande statsministern kunde försvara sig verkade dock stärkande för hans popularitet. För 95 år sedan, 1908, inledde Cigarr- och tobakshandlareföreningen en kampanj mot de maskerade bordeller som gick under beteckningen tobakshandel. I Stockholm, Malmö, Göteborg och Norrköping fick alla seriösa handlare en skylt med orden "Medlem av Cigarr- och tobakshandlareföreningen" att sätta upp på sina butiker. För att få skylten granskades butikerna bland annat genom att studera polisens sedlighetsundersökningar. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer