Dagboken

Familj • Publicerad 12 maj 2005

13 maj som bemärkelsedag

I dag firas i Fatima i Portugal att Jungfru Maria uppenbarade sig här 1917. Då berättade tre små herdebarn att de sett Jungfru Maria nära staden. Därför har Fatima blivit en speciell plats inom den katolska kyrkan. Hit vallfärdar troende och sedan 1930 är uppenbarelsen helgad med en egen dag.

Det hände då

För 65 år sedan, 1940, höll den nytillträdde brittiske premiärministern Winston Churchill sitt berömda tal i underhuset där han yttrade de senare bevingade orden: "Jag har inget annat att bjuda er än blod, slit, tårar och svett, I have nothing to offer but blood, toil, tears and sweat."

För 70 år sedan, 1935, gjorde den tyske nazistledaren Adolf Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess ett Sverigebesök, inbjuden av Svensk-tyska föreningen. Hess gjorde dock senare bort sig ordentligt i Hitlers ögon när han i maj 1941 flög till Storbritannien i ett jaktplan, hoppade ut i fallskärm, men tillfångatogs nära Glasgow. Hess hävdade att han med det oförklarliga avhoppet velat förhandla fram en separat fred mellan Tyskland och Storbritannien i andra världskriget. Hitler tog avstånd från honom, Hess ansågs sinnessjuk och han uteslöts ur partiet.

För 75 år sedan, 1930, avled den norske polarforskaren och diplomaten Fridtjof Nansen. Nansen blev beryktad när han som den förste korsade Grönlands inlandsis. Mest känd är han för sin färd med fartyget Fram för att med hjälp av havs- och isströmmar nå fram till Nordpolen. Fram var ett motståndskraftigt och modernt fartyg med både segel och ångmaskin. Det skulle stå emot drivisens tryck och därmed föras mot polen, hade Nansen räknat ut. Så gick det inte. Men färden ansågs ändå som en stor framgång. Efter sina upptäcktsfärder ägnade sig Nansen åt diplomati och humanitärt arbete och fick Nobels fredspris 1922. Han föddes 1861.

För 85 år sedan, 1920, begravdes kronprinsessan Margareta i Storkyrkan i Stockholm. Hon var sedan 1905 gift med blivande kung Gustav VI Adolf och avled endast 38 år gammal. En förkylning övergick i blodförgiftning och den första maj dog hon. Margareta var mor till fem barn, varav den yngsta, prins Carl Johan, bara var fyra år. Hon var brorsdotter till förre engelske kungen Edvard VII och ansågs ha ett välgörande inflytande på det annars tyskorienterade hovet. Hennes äldste son, arvprins Gustaf Adolf förolyckades vid en flygolycka 1947. Från och med Gustav VI Adolf:s trontillträde fick i stället sonen Bertil fungera som regent vid kungens frånvaro. Sönerna Sigvard och Carl Johan gick miste om sina prinstitlar då de gifte sig med ofrälse. Dottern Ingrid blev drottning av Danmark.

För 100 år sedan, 1905, anordnades Barnens dag för första gången i Stockholm. Evenemanget blev en tradition över nästan hela landet. I samband med firandet samlades pengar in som skulle möjliggöra sommarvistelse på landet för mindre bemedlade stadsbarn. Det skedde med hjälp av koloniverksamheten. Den största kolonin var Barnens ö i Stockholms norra skärgård.

För 110 år sedan, 1895, kunde svenska tidningar berätta om den märkliga gåva i form av en levande jättesköldpadda som kung Oscar II fått av officerarna på korvetten Balder. Den 350 kilogram tunga och tre alnar, omkring 180 centimeter, långa sköldpaddan hade anlänt till kungen väl insvept i varma filtar.

För 26 år sedan, 1979, föddes prins Carl Philip, son till kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Han var kronprins ett år innan riksdagen 1980 beslutade att införa även kvinnlig tronföljd. Då blev istället storasyster Victoria kronprinsessa. Carl Philip studerade ett par år i USA och gjorde sedan värnplikten på KA1 i Vaxholm. Därefter följde studier vid militärhögskolan Karlberg i Stockholm.

För 67 år sedan, 1938, föddes journalisten Olle Söderlund i Norrtälje och uppväxt på Väddö i ett lantbrukarhem. I början av 1960-talet utbildade han sig till folkskollärare och frilansade åt Västerbottens-Kuriren med bok- och filmrecensioner. Det ledde till jobb på Sveriges Radios distriktskontor i Umeå 1963 och vidare till Dagens Eko 1967. 1974 kom han till Rapport och blev inrikespolitisk reporter. 1992 började han med Sveriges televisions frukost-tv och 1999 tog han jobb på ABC-nytt, SVT:s lokala nyhetsprogram i Stockholm.

Namn vi minns

För 92 år sedan, 1913, föddes Liberias förre president William Tolbert. Han blev vicepresident i den västafrikanska staten redan 1951 och tog över som president 1971, efter den auktoritäre och mångårige presidenten William Tubmans död. Tolbert försökte sig på en försiktig reformpolitik, men de ekonomiska problemen blev honom övermäktiga. 1979 utbröt hungerkravaller som Tolbert försökte slå ned med militär. Men oroligheterna ökade bara och året efter mördades han i en militärkupp. Kuppmakaren militären Samuel Doe dödades dock själv i inbördesstrider tio år senare. (TT Spektra)

I dag För 85 år sedan, 1920, begravdes kronprinsessan Margareta. Hon dog efter en tids sjukdom endast 38 år gammal. Margareta var sedan 1905 gift med blivande kung Gustav VI Adolf.

Foto: Pressens Bild/Arkiv

//bilder: 1

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.