Dagboken

Familj • Publicerad 2 maj 2005

För 45 år sedan, 1960, var svenska tidningar fyllda med uppgifter om Caryl Chessmans avrättning som skett dagen innan. Chessman hade dömts till döden för våldtäkt och kidnappningar, men nekat till anklagelserna. Genom flera överklaganden lyckades han skjuta upp avrättningen hela tolv år. Under tiden läste han juridik och skrev fyra böcker varav Dödscell 2455 blev en bestseller och filmatiserades. De svenska tidningarna beskrev Chessmans dödskamp i fängelset San Quentins gaskammare. Men hela historien hade framförallt väckt en stark debatt över hela världen om dödsstraffets vara eller inte vara som även kommenterades i tidningarna.

För 50 år sedan, 1955, fick Spanien, styrt av fascistdiktatorn Francisco Franco, löfte av USA att få amerikansk hjälp med att rusta upp den spanska flottan. Det militära samarbetet med USA var utvecklat trots att Spanien inte gick med i Nato officiellt förrän 1982.

För 60 år sedan, 1945, kunde de allierade återerövra Rangoon i Burma från japanerna.

För 90 år sedan, 1915, gick Italien med i första världskriget på Storbritanniens, Frankrikes och Rysslands sida. Därmed bröt italienarna den så kallade trippelalliansen med Tyskland och Österrike som landet tidigare ingått i. De nya vännerna hade lovat att Italien skulle få Triste och områdena längst upp vid Adriatiska viken samt Sydtyrolen från Österrike om landet gick med på de allierades sida.

För 95 år sedan, 1910, började den japanska krigsmakten mobilisera, detta för att senare under sommaren annektera Korea. Japan hade efter segern i rysk-japanska kriget fem år tidigare växt till att bli de verkliga stormakten i ostligaste Asien.

För 195 år sedan, 1810, ska den excentriske engelske författaren Lord Byron har simmat över Hellesponten, Dardanellerna som är dagens namn på det smala sundet mellan Egeiska havet och Marmarasjön. Dardanellerna är samtidigt Svarta havets förbindelse med Medelhavet. Det tog Lord Byron en timme och tio minuter att ta sig från den ena stranden till den andra, troligen på det smalaste stället som är 1,3 kilometer brett.

För 345 år sedan, 1660, slöts den för Sveriges del lyckosamma freden vid Oliva utanför Danzig. Då fick Sverige Estland, Livland och ön Ösel av Polen och fred slöts med, förutom Polen, Brandenburg och tyske kejsaren.

För 86 år sedan, 1919, föddes den amerikanske folksångaren Pete Seeger. Han är förmodligen den folk- och protestsångare som fått störst publik och har rest världen runt på konsertturnéer samt sålt mängder av skivor. Han började sjunga och komponera tidigt och var vän med den legendariske folksångaren Woody Guthrie. I USA har dock Seeger inte alltid haft det så lätt. Under 1950-talet var han svartlistad för sina vänsteråsikters skull. Under 1960-talet fick han dock stor betydelse för den framväxande folk- och protestmusiken, bland annat som engagerad i samhällsdebatten om den svarta medborgarrättskampen och för världsfreden. Det är Pete Seeger som gjort de kända låtarna Where have all the flowers gone? och If I had a hammer.

För 179 år sedan, 1826, föddes den blivande svenske kungen Karl XV. Han var son till kronprins Oscar, blivande Oscar I, och skulle bli den tredje generationen Bernadotte när han besteg Sveriges tron 1859. Under hans tid började Sverige formas till en modern stat. Tvåkammarriksdagen infördes och makten samlades hos regeringen, Gripenstedt och de Geer styrde Sverige. Karl XV har gått till historien som en livad lax och stor kvinnotjusare. Men han lyckades inte framställa någon tronarvinge. Han avled 1872, endast 46 år gammal, strax efter att han återvänt till Sverige från en badkur i tyska Aachen, där han försökt bota en kronisk tarminfektion. Ny kung blev Karl XV:s lillebror Oscar II. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.