Annons

Dagboken 30.1

Familj • Publicerad 28 januari 2005

För 60 år sedan, 1945, torpederade i nattens mörker sovjetiska ubåtar ett tyskt fartyg som var överfullt med tyska flyktingar från Pommern. De var på flykt undan den sovjetiska armén som hade nått fram till Pommern. 6 000 flyktingar hamnade i det iskalla vattnet eller dog av torpedexplosionerna. Endast några hundra kunde räddas. Med på båten fanns också sårade nazityska soldater.

För 65 år sedan, 1940, inställdes all båttrafik till Danmark på grund av is.

Annons

För 70 år sedan, 1935, upplöstes det socialdemokratiska partiet i det tyska Saarområdet. Det var en av de omedelbara följderna av att Saarområdet sedan en tid styrdes av de tyska nazisterna. Några veckor tidigare hade de huvudsakligen tysktalande Saarborna i en folkomröstning röstat för att Saar åter skulle tillhöra Tyskland. Den nazistiska propagandan hade före valet varit betydande. Nationernas Förbund, NF, hade under 15 år förvaltat området. Efter första världskriget hade Frankrike gjort anspråk på det då tyska Saarområdet som ersättning för lidandet under kriget. Saarområdets gruvor och industrier var ekonomiskt viktiga men fransmännen ville även att området skulle fungera som en buffert mot Tyskland. Efter att de tyska ledarna i Berlin åter fått makten över Saar utvandrade flera tusen Saarbor till Frankrike för att slippa den nazistiska regimen i Tyskland.

För 75 år sedan, 1930, insatte den spanske kungen Alfonso XIII en ny general som regeringschef. Damaso Berenguer fick överta den avsatte Miguel Primo de Riveras plats. Primo de Rivera hade verkat som spansk diktator i sju år, med kungens godkännande.

För 85 år sedan, 1920, stadfäste den finske presidenten Karlo Juho Ståhlberg den så kallade amnestilagen. Justitieministern Kahelin avgick i protest då han tyckte att lagen var alltför generös. En dryg månad tidigare hade Finlands riksdag beslutat att ge viss amnesti åt en del av de vänsteraktiva som hade dömts för förräderi efter det finska inbördeskriget. 590 "röda" skulle släppas från fånglägren och andra med långa fängelsestraff skulle kunna få ny rättegång. Socialdemokraterna ville utöka amnestin medan högern var helt emot. Över 70 000 av de som stod på den röda sidan i inbördeskriget hade fängslats i fångläger. Närmare 20 procent av dessa dog i lägren av vanvård och vidriga förhållanden.

För 95 år sedan, 1910, bildades SAC, Sveriges arbetares centralorganisation, en ny fackförening och konkurrent till Landsorganisationen LO. SAC bildades i missnöjet över den misslyckade storstrejken året före. De grundläggande idéerna byggde på övertygelsen att samhället inte kunde omskapas med politiska medel. Istället skulle strejker tvinga fram de samhällsförändringar som det borgerliga samhället vägrade genomföra till arbetarnas förmån. SAC har aldrig blivit någon stor facklig organisation, men har bland annat bedrivit en betydelsefull idédebatt genom sin tidning Arbetaren.

För 110 år sedan, 1895, citerade svenska tidningar en fransk kollega som i sina spalter anklagade Jean Baptiste Bernadotte, sedermera svenske kungen Karl XIV Johan, för att vara fransk landsförrädare. Bernadotte hade ställt sig på samma sida som sin forne bundsförvant Napoleons fiender och deltagit i slagen mot den franska armé som Bernadotte tidigare tjänat. Den franska tidningen menade dock att landsförräderiet faktiskt kostat Bernadotte döden. Den svenske kungen dog av slag men hade kunnat räddas om läkarna hade fått åderlåta honom, påstod den franska tidningen. Det vägrade dock Karl XIV Johan, eftersom han då varit tvungen att blotta en tatuering han låtit göra under sin tid i den radikala jakobinerklubben under franska revolutionen. Hans tatuering lydde nämligen: Republiken eller döden.

För 68 år sedan, 1937, föddes den engelska skådespelerskan Vanessa Redgrave, bekant bland annat för sina Shakespeare- och Ibsentolkningar. 1977 fick hon dessutom en Oscar för sin roll i filmen Julia. Förutom skådespeleriet är hon känd för sitt rödglödande politiska engagemang och sin kamp för mänskliga rättigheter. I höstas var hon med om att bilda det nya brittiska partiet Fred och framsteg, som ska kämpa för mänskliga rättigheter. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons