Dagboken

Familj • Publicerad 27 augusti 2004

För 20 år sedan, 1984, skickade USA upp Discovery, den tredje rymdfärjan. Rymdfarkosten var uppkallad efter andra upptäckarfarkoster, såsom det fartyg som användes vid upptäckten av Hudson Bay 1610-1611, liksom kapten Cooks fartyg som han använde vid upptäckten av Hawaii.

För 75 år sedan, 1929, kolliderade passagerarångaren San Juan med lastångaren SCT Todd utanför Californiens kust mellan Los Angeles och San Fransisco. San Juan sjönk och 70 personer drogs med i djupet.

För 80 år sedan, 1924, fick Gävle sitt första offentliga monument, då statyn av Gustav Vasa avtäcktes. Den hade skulpterats av konstnärinnan Ida Matton.

För 95 år sedan, 1909, avslog den svenska regeringen vädjandet från förlikningsmannen Allan Cederborg att regeringen skulle ingripa i den pågående storlockouten och storstrejken. Cederborg var expert på arbetsmarknadsfrågor och känd som en skicklig förlikningsman. Civilministern, greve Hamilton, förklarade dock att arbetarnas handlande var ett "våldförande på tro och heder", varför regeringen vägrade medla.

För 115 år sedan, 1889, fick svenska tidningsläsare veta att forskningsresanden Sven Hedin blivit frisk från en långdragen ögonsjukdom och därmed kunde återuppta planeringen för en lång forskningsresa i Centralasien. Den blott 24-årige vetenskapsmannen hade redan skapat sig berömmelse för en färd genom Persien och Mesopotamien. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.