Dagboken

Familj • Publicerad 23 augusti 2004

För 100 år sedan, 1904, dödförklarades den svenske ballongfararen Salomon August Andrée. Han lyfte 1897 från Spetsbergen tillsammans med Nils Strindberg och Knut Fraenkel i ett försök att nå Nordpolen. De försvann dock spårlöst och antogs ha omkommit. Först 1930 fann en norsk expedition av en slump de av isen och snön konserverade kvarlevorna.

För 1 925 år sedan, år 79 efter Kristus, startade det våldsamma utbrott från den italienska vulkanen Vesuvius som på några timmar släckte allt liv i de blomstrande städerna Pompeji, Stabiae och Herculaneum. Efter tre timmar var städerna begravda under ett fyra meter tjockt lager av pimpsten och aska. Vid Vesuvius fot hade allt begravts levande och städerna glömdes så småningom bort. Först efter nära 1 700 år, 1748, inleddes utgrävningar som fortfarande pågår. Förutom skatter från antiken finns här stelnade minnen av en kort och dramatisk dödskamp. Vulkanen Vesuvius är fortfarande aktiv. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.