Dagboken

Familj • Publicerad 19 augusti 2004

För 45 år sedan, 1959, flyttades regalskeppet Vasa med hjälp av pontoner från sin plats i dyn för att senare lättare kunna lyftas upp ur vattnet, vilket skedde två år senare.

För 55 år sedan, 1949, drabbades det franska länet Gironde i sydvästra Frankrike av våldsamma skogsbränder som kostade 80 människor livet.

För 60 år sedan, 1944, räddade den svenske konsuln i Paris, Raoul Nordling, Paris undan tyskarnas förstörelse. Hitler hade gett order om att centrala delar av Paris skulle förstöras och kulturvärden skövlas när tyskarna tvingades bort från staden av de allierade. Det svenska konsulatet blev mellanhand i förhandlingar om vapenvila mellan de bägge stridande parterna. I samband med det lyckades Nordling få tyskarna att inte följa Hitlers order. Nordling hade tidigare räddat 4 000 politiska fångar från att deporteras av Gestapo till Tyskland.

För 75 år sedan, 1929, bildade Handelsbanken och Kreuger & Toll ett storbolag av de norrländska sågverks- och cellulosabolagen: SCA, Svenska cellulosaaktiebolaget. Initiativet till sammanslagningarna kom från industri- och finansmannen Ivar Kreuger.

För 80 år sedan, 1924, sprack åter Sveriges kommunistiska parti, SKP, när de partimedlemmar som inte ville låta sig styras från Moskva slängdes ut ur partiet. Ursprunget till partiet var den utbrytning ur socialdemokratin som gjordes 1917 då socialdemokratiska vänsterpartiet bildades. Det partiet sprack 1921 då i stället SKP bildades. Senare blev det ännu flera partisplittringar. Många av vänstersocialisterna återkom senare till socialdemokratin.

För 90 år sedan, 1914, avled den romersk-katolske påven och helgonet Pius X. Han hette egentligen Giuseppe Sarto och var född 1835. Han blev påve 1903 och uppfattades av sin samtid som mycket konservativ i samhällsfrågor.

För 115 år sedan, 1889, meddelade svenska tidningar att den ryska tsaren Alexander III och hans maka skulle tillbringa sommaren på den danska kungafamiljens sommarresidens Fredensborg, beläget 1,5 mil sydväst om Helsingör.

Födelsedagar

För 36 år sedan, 1968, föddes fotbollsspelaren Klas Ingesson. Han är östgöte från Ödeshög och har gjort sig känd som mittfältare med kraftfull spelstil. Han blev svensk mästare i IFK Göteborg innan han inledde en proffskarriär som innefattat många klubbar och länder, bland annat Sheffield Wednesday i England, Mechelen i Belgien, PSV Eindhoven i Holland, Bari och Bologna, där han var klubbkamrat med Kenneth Andersson, i Italien, Marseille i Frankrike. Han var med i succélandslaget från VM i USA 1994 som tog VM-brons och har även spelat i VM 1990 och EM 1992 på hemmaplan. Förra året var han aktuell för en svensk comeback i Elfsborg, men valde att lägga fotbollsskorna på hyllan. I vår har han dock tagit på sig rollen som assisterande tränare för Boråsklubben som haft det motigt under våren.

Namn vi minns

För 106 år sedan, 1898, föddes den småländske författargiganten och glödande republikanen Vilhelm Moberg. Förutom sitt stora författarskap gjorde han sig också känd som en närmast våldsam samhällsdebattör, främst under 1950-talet då han med furiös kraft angrep den så kallade rättsrötan i svenska samhället, med Haijby- och Kejne-affärerna som några exempel. För svenska folket är det dock för sin lysande Utvandrarsvit han kommer att leva i litteraturhistorien. Men han har skrivit otaliga andra böcker, såsom Rid i natt och Raskens. Vilhelm Moberg var även en mycket spelad dramatiker med Marknadsafton och Domaren som goda exempel. Han hittades drunknad 1973.

För 115 år sedan, 1889, meddelade svenska tidningar att den ryska tsaren Alexander III och hans maka skulle tillbringa sommaren på den danska kungafamiljens sommarresidens Fredensborg.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.