Dagboken

Familj • Publicerad 4 augusti 2004

För 55 år sedan, 1949, gjorde Zarah Leander comeback på scen i Sverige på Malmö stadsteater. Inte sedan 1936 hade hon framträtt i Sverige. Under 1930-talet flyttade hon till Tyskland där hon verkade inom den tyska nazistkontrollerade underhållningsbranschen som uppburen filmstjärna. Hon flyttade tillbaka till Sverige 1943, men fick utstå mycken kritik för sitt engagemang i Tyskland. Efter hemkomsten hamnade hon i en scenkarantän av politiska skäl som inte släppte förrän fyra år efter krigsslutet.

För 75 år sedan, 1929, orsakade en oväntad diskontohöjning våldsamma kursfall på New Yorkbörschen. Värden för en hel miljard sopades bort på en kvart. De var en föraning om den amerikanska börskraschen som sedan inträffade i oktober och följdes av en djup depression över hela världen.

För 154 år sedan, 1850, föddes den franske författaren Guy de Maupassant. Han är det franska 1800-talets stora novellförfattare med över 300 noveller. Maupassant utvecklade en knapp men naturalistisk tydlig berättarkonst. Ämnena var ofta Parislivet, den normandiska landsbygden eller fransk-tyska kriget som utkämpades när han var ung man på väg in i livet. Hans genombrott kom dock med en roman, Fettpärlan, 1880. Maupassant hade en mycket kort författarperiod. Redan 1892 drabbades han av sinnessjukdom och året efter avled han.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.