Annons

Dagboken

Familj • Publicerad 29 september 2003

För 40 år sedan, 1963, gick det sista tåget mellan Linköping och Vadstena. Efter tågnedläggningen skulle persontrafiken skötas med bussar.

För 45 år sedan, 1958, återupptog Sovjetunionen sina kärnvapenprov som varit nedlagda sedan en stor serie avslutats i mars 1958.

Annons

För 60 år sedan, 1943, började tyskarna gripa danska judar för deportation till koncentrationsläger. 400 judar tillfångatogs och skickades till Theresienstadt. Den svenska regeringen protesterade dock varvid de flesta av judarna frigavs och i stället kom till Sverige.

För 65 år sedan, 1938, träffades den brittiske premiärministern Neville Chamberlain och Adolf Hitler i Hitlers hem. Det var dagen efter att Chamberlain hade gett Hitler i stort sett fria händer att stycka Tjeckoslovakien, genom den så kallade München-överenskommelsen. De båda undertecknade under besöket en kommuniké där bägge ledarna beskrev avtalet som "symboliskt för våra båda folks önskan att aldrig mera föra krig med varandra". Så blev det inte.

För 70 år sedan, 1933, bildade ungdomar i danska Sönderjylland "De ungas gränsvärn" till kamp mot det tyska hotet om att ta över delar av södra Danmark. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons