Annons

Dagboken

Familj • Publicerad 24 september 2003

För 20 år sedan, 1983, drabbades Norrbotten av säsongens första trafikkaos när snön kom med is och blixthalka.

För 30 år sedan, 1973, jordfästes den nyligen avlidne kung Gustav VI Adolf i Storkyrkan i Stockholm av ärkebiskopen Olof Sundby. Tio statsöverhuvuden och representanter för nästan alla stater på jorden deltog i ceremonierna som dessutom tv-utsändes till 200 miljoner tittare. Senare begravdes kungen vid den kungliga begravningsplatsen vid Haga.

Annons

För 95 år sedan, 1908, skedde det sista riksdagsvalet med den gamla röstordningen. Året efter blev rösträtten allmän för män. I städerna var detta val 44,9 procent av alla män röstberättigade, på landsbygden 31,5 procent. För att få rösta var man tvungen att ha en viss inkomst eller viss egendom. 1921 fick även kvinnor rösträtt.

För 405 år sedan, 1598, stod slaget vid Stångebro utanför Linköping. Då besegrades i blodig kamp kung Sigismunds armé om 8 000 man av hertig Karl och hans anhängare med 12 000 man. Utgången av slaget tvingade bort kung Sigismund, son till Johan III, från den svenska tronen. I stället blev hertig Karl, bror till Johan III, kung under namnet Karl IX. Till minne av slaget restes 1898 ett nio meter högt monument i granit vid platsen för drabbningen.

För 97 år sedan, 1906, föddes den ryske tonsättaren Dmitrij Sjostakovitj. Han klarade sig igenom utrensningarna av ryska kulturpersonligheter under Sovjettiden. Han anpassade sig dock och skrev verk i socialrealistisk anda som passade kultursynen i Sovjetunionen.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons