Annons

Dagboken

Familj • Publicerad 22 september 2003

I dag är det höstdagjämning.

För 20 år sedan, 1983, stängdes Jan Stenbecks Kinnevik av från Stockholmsbörsen efter ett unikt beslut av börsstyrelsen som ansåg att oklarheter fanns med i affären med Fagersta.

Annons

För 30 år sedan, 1973, utpekades Sverige som ett lämpligt land att söka skydd i för desertörer. Det skedde i mängder av flygblad som spreds i brittiska militärförläggningar. I flygbladen uppmanades de brittiska soldaterna att desertera om de skulle förflyttas till stridernas Nordirland.

För 70 år sedan, 1933, togs det första spadtaget för motorvägen mellan Frankfurt och Heidelberg i Tyskland av den tyske nazistledaren och statschefen Adolf Hitler. Tysklands första autobahn hade byggts med början redan 1913 i Berlin. Hitlers ministär ansåg dock att vägbyggena kunde råda bot på arbetslösheten.

För 75 år sedan, 1928, utbröt eld i Teatro de Novidades i Spaniens huvudstad Madrid, mitt under föreställningen. Teatern brann ner, 100 personer omkom, 400 skadades.

För 90 år sedan, 1913, gjorde den välkända teatersläkten Ekman entré på de svenska teaterscenerna. Då gjorde den 22-årige skådespelaren Gösta Ekman debut på Svenska teatern i Stockholm i skådespelet "Halvblod" av Algot Sandberg.

För 54 år sedan, 1949, föddes rocklegenden Bruce Springsteen. Han fick sitt genombrott i mitten av 1970-talet med albumet "Born to run" med sitt E Street Band. Springsteen har en tydlig social inriktning på sina texter där han gärna beskriver de svagas situation. Han har fått det svenska Polarpriset och valts in i Rock 'n roll Hall of Fame. I somras spelade han två kvällar i rad på Ullevi i Göteborg. Omkring 114 000 åskådare såg The Boss som han kallas.

För 73 år sedan, 1930, föddes jazz- och soulsångaren Ray Charles. Han spelar piano, sedan han lärt sig instrumentet på en skola för blinda barn, Ray Charles är blind sedan han var sex år. Han arrangerar även musik, spelar orgel, saxofon och trumpet. 1998 fick han det svenska Polarpriset. I somras avbröt han en turné för första gången på 53 år. Orsaken var en besvärlig höftvärk som läkarna inte tyckte han kunde leka med. Han ska dock att jobba vidare i sin studio i Los Angeles, bland annat med en gospel-cd och ett duettalbum.

För 79 år sedan, 1924, föddes radiomannen Hans Granqvist. Han är känd för den mer erfarna radiopubliken som "Hans Granqvist, Hongkong". Hans Granqvist var under ett decennium, 1966-1976, Sveriges Radios korrespondent i Hongkong och rapporterade om utvecklingen i Kina. Hans Granqvist har också spridit kunskap om meditation, qigong och kinesisk filosofi till svenskarna i böcker han skrivit. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons