Annons

Dagboken

Familj • Publicerad 16 september 2003

För 25 år sedan, 1978, lyckades Israels Menachem Begin och Egyptens Anwar Sadat komma överens om ett fredavtal för att skapa varaktig fred i Mellanöstern. Avtalet skrevs under i Camp David i USA under överinseende av inititativtagaren Jimmy Carter, USA:s president. Det ledde till att de två ledarna fick Nobels fredspris. Dock ledde det inte till någon varaktig fred i Palestina.

För 35 år sedan, 1968, beslutade Albert Bonniers förlag att instifta ett antal författarlöner.

Annons

För 40 år sedan, 1963, blev det kalabalik i FN:s generalförsamling när Castrofientliga demonstranter rusade ner från läktarna, skrek "För ett fritt Kuba" och kastade flyg-blad omkring sig. Kubanerna övermannades av vakter och visade ut ur salen.

För 45 år sedan, 1958, uppträdde Monica Zetterlund på jazzens danspalats Nalen i Stockholm. Hon var sångerska i Arne Domnérus band och betraktades som året stora vokalistfynd.

För 55 år sedan, 1948, mördades Folke Bernadotte av den israeliska terrororganisationen Sternligan. Medlemmar av ligan hejdade hans bil och sköt ned Bernadotte och en fransk överste.

För 60 år sedan, 1943, fick den amerikanska femte armén förstärkningar och nådde kontakt med den åttonde armén vid italienske Salerno. Två dagar innan hade tyskarna tagit tillbaka de allierades brofäste vid Salerno. Men nu kunde de allierade återvinna förlorat territorium och fortsätta offensiven i Italien.

För 65 år sedan, 1938, firade Finspongs metallverk och Svenska turbinfabriksaktiebolaget Ljungström 25-årsjubileum av flytten till Finspång. Tusentals människor var med och festade.

För 335 år sedan, 1668, instiftade detta års ståndsriksdag Riksens ständers bank, vår nuvarande riksbank. Namnbytet skedde i samband med att ståndsriksdagen avskaffades 1866. Riksbanken anses vara världens äldsta ännu existerande bank och i högsta grad i blickfånget i samband med EMU-omröstningen.

För 67 år sedan, 1936, föddes den norske skådespelaren och komikern Rolv Vesenlund i Horten i Norge. Han gjorde debut på scen 1964, på film i "Hurra för Andersen" 1966 och i tv 1968 tillsammans med Harald Heide Steen Jr. De spelade tillsammans i den kända sketchen med Vesenlund som sadistisk tandläkare som tvingar patienten Steen att diskutera "Volvo Sonett". Mest känd i Sverige är Rolv Vesenlund dock som den långlivade figuren Marve Fleksnes, en tv-serie som gick i fem omgångar från 1973 till 1988. I Norge är han även uppskattad för sin mångsidighet som underhållare och som musikalartist. (TT Spektra)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons