Annons

Dagboken

Familj • Publicerad 11 september 2003

För 60 år sedan, 1943, fritogs den fängslade förre italienske fascistdiktatorn Benito Mussolini. Det skedde genom en djärv kupp genomförd och planerad av SS-kaptenen Otto Skorzeny. Mussolini utropade därefter "Italiens socialfascistiska republik".

För 100 år sedan, 1903, kom den världsberömda sångerskan Kristina Nilsson på privat Sverigebesök. Trots det väntade mängder av människor vid Stockholms central. Besöket i hemlandet var det första sedan 1897. Kristina Nilsson var dotter till en fattig torpare i Småland och fick tidigt hjälpa till att försörja familjen med sång och fiolspel. Hennes enastående stämma upptäcktes och hon fick möjlighet till skolning. 1860 kom hon till Paris och i mitten av 1960-talet slog hon igenom med sin klara sopran. Ett närmast groteskt mått på hennes enorma popularitet var hennes sista framträdande i Stockholm 1885 då 20 personer trampades ihjäl i trängseln framför Grand Hôtel. Så småningom gifte hon sig med greven de Casa Miranda, blev grevinna och bosatte sig på franska Rivieran.

Annons

För 78 år sedan, 1925, föddes radio- och tv-mannen Bengt Feldreich. Han anställdes vid Sveriges radio redan 1950 och slutade sin anställning där 1985. Han är mest känd för sina program om vetenskap som det årliga "Snillen spekulerar" där varje års nobelpristagare intervjuats i samtalsform. Men för alla som tycker att Kalle Anka tillhör den svenska julen är han för alltid förknippad med Benjamin Syrsas röst.

För 59 år sedan, 1944, föddes den amerikanske soulsångaren Barry White, soulens okrönte smörsångarkung. Hans genre var att med sin mörka stämma besjunga den vackra, eftertraktade kvinnan. Han kallade sig själv följdriktigt för Maestro of love, Kärleksmästaren. Genombrottet kom på 1970-talet med hitlåtar som "Can't Get Enough of Your Love, Babe" och "You're the First, the Last, My Everything". På 1990-talet fick Barry White en comeback och vann bland annat två Grammypriser år 2000 för låten "Staying Power". Barry White avled i juli i år.

För 90 år sedan, 1913, föddes den amerikanske friidrottsgiganten James Cleveland Owens i Oakville i Alabama. Han förstörde Adolf Hitlers dröm om att den ariska rasen skulle visa sin överlägsenhet under olympiska spelen i Berlin 1936. Hitler skulle utnyttja olympiaden om ett nazistiskt propagandanummer. Det lyckades också till stor del. Men spelens kung blev till Hitlers besvikelse den svarte löparen och längdhopparen Jesse Owens. Han vann fyra guld: 100 meter, 200 meter, längdhopp och korta stafetten. Jesse Owens avled 1980.

För 115 år sedan, 1888, föddes den franske vissångaren och skådespelaren Maurice Auguste Chevalier i Paris. Han är en av 1900-talets mest kända vissångare, med visor som "Louise", "Valentine", "Pigalle", "Ma pomme" som han framförde med sin välkända halmhatt. Maurice Chevalier uppträdde i många parisiska revyer, men var också med i franska och även amerikanska filmer, såsom "Paris! Paris!" redan 1929, "Glada änkan" 1934 och "Gigi" 1958. Maurice Chevalier avled 1972. (TT Spektra)

Sammetsröstade soulsångaren Barry White kallade sig själv för Maestro of love. I dag skulle han ha fyllt 59 år - White avled i juli i år.

Foto: Pressens Bild

//bilder: 1

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons