Annons

Dagboken

Familj • Publicerad 4 september 2003

För 65 år sedan, 1938, visade det sig att Europamästerskapen i friidrott i Paris blev en svensk framgång. Sverige tog tre guldmedaljer genom Kurt Lundqvist i höjdhopp, Lars Larsson på 3 000 meter hinder och Olle Bexell i tiokamp.

För 70 år sedan, 1933, blev den svenska försvarspolitiken även arbetsmarknadspolitik då den svenska marinförvaltningen begärde ett anslag på 17 miljoner kronor för att bygga ett pansarskepp, fyra vedettbåtar och två ubåtar. Detta skulle ge jobb och bekämpa den stora arbetslösheten.

Annons

För 80 år sedan, 1923, var inflationen i Tyskland skyhög. En amerikansk dollar var denna dag värd osannolika 50 miljoner mark. Denna vansinneskurs var en mångdubbling av den redan tidigare otroliga kursen i juni som då låg på redan enorma 136 000 mark för en dollar.

Redan i början av juni hade den tyska riksbanken gett upp kampen mot inflationen. Det fanns inte resurser att göra stödköp av den tyska marken. De höga krigsskadestånden efter första världskriget var en av orsakerna till det rasade penningvärdet.

För 64 år sedan, 1939, föddes den australiensiske skådespelaren George Lazenby. Trots att han egentligen saknade skådespelarerfarenheter, förutom tv-reklam, utsågs han att ersätta Sean Connery i rollen som James Bond i den sjätte filmen om agent 007, "I hennes majestäts hemliga tjänst" 1969. Han ansågs färglös i sin roll och gjorde ingen succé. Själv har han sagt att han råddes att hoppa av eftersom hans rådgivare inte trodde att 007 skulle bli någon långlivad figur. Därför byttes Lazenby i nästa Bondfilm ut mot Roger Moore. Sedan har George Lazenby fört en ganska anonym tillvaro som filmskådespelare. I stället har han jobbat i fastighetsbranschen som mäklare och byggare. För några gjorde han några små roller i filmerna "Gut feeling" och "Four dogs playing poker".

För 86 år sedan, 1917, föddes den framgångsrike travtränaren Sören Nordin. Nordin var svensk travsports dominant i nästan 40 år. Han blev champion på Solvalla redan 1942 och 1980 vann han Derbyt på Jägersro för sista gången vilket han klarat av sammanlagt elva gånger. 1950 vann han den ytterst prestigefyllda tävlingen Prix d'Amerique i Paris med Scotch Fez. Sedan vidtog den segerrika perioden med Frances-Bulwark, en av Sveriges framgångsrikaste hästar. 1981 flyttade Sören Nordin sin verksamhet till USA och 1992 till Italien.

För 365 år sedan, 1638, föddes Ludvig XIV eller Kung Sol som han också kallades. Han är den regent som suttit längst på en europeisk tron, från 1643 till 1715. Men det dröjde till 1661, då Ludvig var 23 år, innan han tog tag i regentskapet. Fram till dess var Jules Mazarin Frankrikes verklige ledare. Men då Mazarin dog tog verkligen Ludvig makten i sina egna händer. Han blev ett tydligt exempel på vad en envåldshärskare var och uttalandet, "Staten - det är jag", lär tillskrivas honom med rätta. Under hans tid stod också Frankrike på sin högsta punkt. Men det sluttade ändå nedåt under hans sista tid, bland annat gick inte det spanska tronföljdskriget Frankrikes väg. (TT Spektra)

Den australiske skådespelaren George Lazenby (t h) fyller 64 år i dag. 1969 utsågs han att ersätta Sean Connery i rollen som James Bond i den sjätte filmen om agent 007, "I hennes majestäts hemliga tjänst". T v på bilden skådespelaren Telly Savalas som spelade skurken Blofeld i filmen. Foto: Pressens Bild

//bilder: 1

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons