Annons

Dagboken

Familj • Publicerad 2 september 2003

För 45 år sedan, 1958, invigdes tv-länken Stockholm-Göteborg-Malmö vilket förbättrade möjligheten att se de svenska tv-utsändningarna.

För 50 år sedan, 1953, störtade över Bråviken tre reajaktplan, som de första jetplanen benämndes. Piloterna omkom.

Annons

För 90 år sedan, 1913, öppnades en utställning av den betydande norske konstnären Edvard Munch på Konstnärshuset i Stockholm, den tredje utställningen av Munch inom loppet av ett år. En av de många uppmärksammade målningarna var ett porträtt av författaren August Strindberg. (TT Spektra)

För 68 år sedan, 1935, föddes skidåkaren och skidkommentatorn Assar Rönnlund från Umeå. I dag är han kanske mest känd som bisittare i kommentatorsbåset i radion när det är skid-VM, OS-lopp, Vasaloppet eller andra skidtävlingar. Han har stor kunskap och erfarenhet eftersom han själv varit en framstående skidåkare. 1962 vann han VM-guld på 15 kilometer och i stafett och tog silver på femmilen. Vid OS i Innsbruck 1964 förde han upp svenska laget till guld efter att ha passerat finnarna innan den berömda ladan, där åkarna åter blev synliga från skidstadion. Vid samma olympiska spel tog han också silver på 50 kilometer. Assar Rönnlund är gift med Sveriges framgångsrikaste skidåkerska, Toini Gustafsson-Rönnlund, som vann två guld i olympiska spelen i Grenoble 1968. De två är det enda gifta par där båda förärats Svenska Dagbladets bragdmedalj. Trots att han passerat pensionsåldern hördes han fortfarande kommentera i radion så sent som till Vasaloppet i vintras. (TT Spektra)

Förre skidåkaren Assar Rönnlund fyller 68 år i dag. Han kommenterar fortfarande skidtävlingar i radio.

Foto: Pressens Bild

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons